Πέντε μύθοι για τον σωστό γονιό

Το κλειδί για να είσαι καλός γονιός είναι να θέλεις να είσαι καλός γονιός τόσο πολύ που να βρίσκεις τον χρόνο να το κάνεις.

Πέντε μύθοι για τον σωστό γονιό

Αυτό πιστεύει ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Edward M.Hallowell, συγγραφέας του βιβλίου «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι γονείς», εκδόσεις Μεταίχμιο, ο οποίος καταρρίπτει μερικούς μύθους γύρω από τον σωστό γονιό.

Τι υποστηρίζει λοιπόν απευθυνόμενους στους γονείς:

1.Δεν έχετε τόσο έλεγχο ή επιρροή όσο νομίζετε
Αυτό είναι καλό. Σημαίνει ότι τα παιδιά μας θα επιβιώσουν από τα λάθη μας.
2. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να μεγαλώνεις παιδιά
Αν ακούτε αντιφατικές συμβουλές, ( λίγη τηλεόραση, καθόλου τηλεόραση, πρόγραμμα στον ύπνο, θα το βρει μόνο του το πρόγραμμα στον ύπνο), μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος. Συζητήστε λοιπόν με τους φίλους σας, με τον παιδίατρό σας ή με οποιονδήποτε άλλο που εμπιστεύεστε και αποφασίστε στην πορεία μόνοι σας. Σχετικά με τις αποφάσεις εκείνες που πραγματικά έχουν βαρύτητα, θα δείτε ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν. Για τις υπόλοιπες δεν έχει σημασία θα τι κάνετε.
3. Δεν χρειάζεται να είστε υπόδειγμα ψυχικής υγείας για να γίνετε εξαιρετικοί γονείς
Μπορεί να έχετε πολλές ανασφάλειες ή εμμονές όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε εξαιρετικοί γονείς.
4. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε την πιο πρόσφατη έρευνα
Θα διαπιστώσετε ότι είναι τόσες πολλές και συχνά αντιφατικές που μπορεί να μπερδευτείτε. Από την άλλη όμως, αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας σωστός τρόπος. Μερικές θα τις θυμάστε και μερικές όχι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα σας εξετάσει κανείς για όσα έχετε διαβάσει. Τα άρθρα των περισσότερων περιοδικών στοχεύουν απλώς να δώσουν ένα στήριγμα, όχι να σας κάνουν να νιώθετε ως αδιάβαστοι μαθητές.
5.Η μοίρα του παιδιού σας δεν είναι εξ ολοκλήρου γραμμένη στα γονίδιά του
Ούτε όμως είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια σας. Η φύση και η ανατροφή αλληλοσυμπληρώνονται. Τα γονίδια παίζουν ρόλο, όπως και οι εμπειρίες της ζωής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved