Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Μικρά και μεγάλα παιδιά έχουν ευαισθησία στις ειλικρινείς φιλοφρονήσεις που τους κάνουμε, όπως και όταν τους δείχνουμε αναγνώριση για κάποια ευγενική πράξη τους.

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας το παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό του επίπεδο και να σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζεται στα γεγονότα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται σε διαδοχικά στάδια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να συντομευθούν ή να παρακαμφθούν. Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από ένα 6χρονο κοριτσάκι να καταλάβει όσα ένας έφηβος 12 ετών.

Όπως εξηγεί ο γάλλος ψυχίατρος Chistophe Faure, που ειδικεύεται στην οικογενειακή συμβουλευτική και ψυχανάλυση, είναι ζήτημα ωριμότητας αλλά και ιδιοσυγκρασίας: ένα ζωντανό και κοινωνικό παιδί μπορεί εύκολα να δεχτεί μια παράδειγμα αλλαγές στη ζωή του, όπως ένα διαζύγιο, ενώ κάποιο άλλο ντροπαλό και εσωστρεφές θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Πρέπει να αφήνουμε στο κάθε παιδί αρκετό χρόνο και χώρο για να του δίνουμε τη δυνατότητα να εκδηλώνεται με την ησυχία του.

child

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν ότι τα αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί και ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ως ομάδα. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό να βλέπετε το παιδί σας γι’άυτό που είναι και όχι για το τι θα θέλατε να είναι. Ενας από τους πιο σίγουρους τρόπους ν’αρχίσει το παιδί να μην του αρέσει ο εαυτός του είναι να συνειδητοποιήσει ότι οι ίδιοι οι γονείς δεν το δέχονται γι’ αυτό που είναι, αλλά δέχονται μόνο αυτό που θέλουν να γίνει.

Αν ως γονείς δεν ξέρετε τι να πείτε στο παιδί σας σχετικά με το πώς νιώθει για τον εαυτό του ή αν αυτά που λέτε δεν το βοηθούν, τότε είναι καλή ιδέα να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved