Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να γίνεις μια ευχάριστη και διασκεδαστική μαμά

Ποια μαμά δεν θέλει να είναι ευχάριστη, χαρούμενη αλλά και διασκεδαστική για τα παιδιά της; Οι υποχρεώσεις όμως και η καθημερινότητα «απομυζούν» το κέφι και τη διάθεση για παιχνίδι, αφήνοντας σε πρώτο πλάνο τις φωνές, τις υποδείξεις, τη βιασύνη, και ένα σωρό άλλα, καθόλου διασκεδαστικά για τα παιδιά, πράγματα.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να γίνεις μια ευχάριστη και διασκεδαστική μαμά

Ετσι, το παιχνίδι στο μπάνιο, έγινε « τελείωνε επιτέλους, βραδιάσαμε», το παιχνίδι στο σαλόνι « μαζεψέ το από εδώ, θα σκοτωθούμε», αλλά και το παιχνίδι έξω στο πάρκο, «φύγε από τα χώματα, θα λερώσεις τα ρούχα σου».

Όλα τα παραπάνω συνειδητοποίησε ξαφνικά και η Becky Mansfield, οικογενειακή σύμβουλος και συγγραφέας, και κατάλαβε ότι έπρεπε ν’ αλλάξει τακτική. Επρεπε να γίνει η μαμά που είχε οραματιστεί για τα παιδιά της. Αστεία, χαρούμενη, διασκεδαστική. Το έκανε πράξη με αυτούς τους τέσσερις τρόπους. Όπως σημειώνει δεν είναι πάντα εύκολο να αισθάνεσαι «διασκεδαστική», αλλά πρέπει να προσπαθείς.

1.Δημιουργία ρουτίνας

Η ρουτίνα μπορεί να μην ακούγεται πολύ διασκεδαστική, αλλά όταν υπάρχει τάξη και πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, επικρατεί ηρεμία. Για όλους... Όταν λοιπόν ο καθένας γνωρίζει τι να περιμένει, οι καυγάδες και οι εντάσεις μειώνονται. Έτσι, δεν ασχολείσαι συνεχώς με τη διευθέτηση των καυγάδων ή τη γκρίνια του παιδιού σου, είσαι πιο ευτυχισμένη και επομένως έχεις τη διάθεση να ασχοληθείς με περισσότερο κέφι με τα παιδιά σου.

2. Να μετατρέπεις τις μικρές στιγμές σε μεγάλες

Πολλοί πιστεύουν- εσφαλμένα- ότι το να είσαι διασκεδαστικός σημαίνει να κάνεις εξωφρενικά αστεία πράγματα ή σούπερ δραστηριότητες. Όμως, αυτό που πραγματικά κάνει ένας «διασκεδαστικός» γονιός είναι να μετατρέπει τις μικρές στιγμές σε μεγάλες. Αντί να βάλεις τις κάλτσες τσακ μπαμ στο ποδαράκι του, μπορείς να παίξεις το μικρό γουρουνάκι με τα δάχτυλα των ποδιών του,( πριν τις βάλεις στα πόδια του). Κάνεις τη βόλτα στο σούπερ μάρκετ διασκεδαστική, βάζοντας το παιδί σου να διαβάζει τις επιγραφές στο δρόμο, να παρατηρεί τους ανθρώπους, να σου περιγράφει τι βλέπει.

3. Να παίζεις μαζί του

Στη διασκέδαση οι γονείς δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο. Χτίζουν πύργους μαζί του στην άμμο, ζωγραφίζουν μαζί αστείους ήρωες, κάνουν τους κατασκόπους. Είτε παίζεις για πέντε λεπτά ή 50 λεπτά, όταν ασχολείσαι ενεργά και είσαι παρών σημαίνει πολλά για το παιδί σου.

4. Θέτεις όρια

Όντας ένας διασκεδαστικός γονέας δεν σημαίνει ότι δεν έχεις όρια ή μέτρο. Τα όρια, το έχουμε ξαναπεί, είναι απαραίτητα και κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή. Εξηγούμε τι μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν και τι όχι. Θα είσαι η μητέρα που αφήνει το παιδί της να προσπαθήσει να ανέβει στο δέντρο , που το επιτρέπει να μεγαλώσει τα φτερά του, αλλά θα είσαι εκεί για να το πιάσεις κάθε φορα που πέφτει. Μέχρι να μην πέσει ξανά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved