Απολαύστε το ίντερνετ μαζί με τα παιδιά σας - Μόνο έτσι θα τα προστατεύσετε

Το διαδίκτυο είναι η επανάσταση της εποχής μας, είναι το εργαλείο που μας ανοίγει τις πύλες στη γνώση, στην πληροφόρηση για κάθε είδους πράγμα, στην ψυχαγωγία και στην επιστήμη. Ωστόσο, σήμερα οι φανατικότεροι οπαδοί του είναι τα παιδιά, παιδιά που αγνοούν τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτός ο διαδικτυακός κόσμος.

Απολαύστε το ίντερνετ μαζί με τα παιδιά σας - Μόνο έτσι θα τα προστατεύσετε

Ένας έφηβος φυσικά δεν θέλει το διαδίκτυο για να βρει πληροφορίες για μια σχολική εργασία...το θέλει για να ανεβάζει ιστορίες στο Instagram, για να κάνει chat και για να βλέπει διάφορα βίντεο στο youtube: από το πώς να βάφεσαι για το σχολείο μέχρι και το πώς να κάνεις σκονάκι χωρίς να σε πιάσουν...Δυστυχώς η πληροφορία είναι ανεξέλεγκτη και είναι στο χέρι του κάθε γονέα να θέσει τα όρια για μια ασφαλή χρήση.

1. Είναι προτιμότερο να έχετε σύνδεση στο σπίτι παρά να πηγαίνει το παιδί σε κάποιο internet καφέ ή να σερφάρει από το κινητό.

2. Υπάρχουν κάποια προγράμματα που κλειδώνουν ορισμένες σελίδες κι έτσι δεν μπορεί να τις επισκεφτεί ο έφηβός σας.

3. Να έχετε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο είναι ασφαλέστερο από το να έχει τον δικό του στο δωμάτιο του, έτσι ξεφεύγει από τον έλεγχο σας και μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι.

4. Μην επιτρέπετε στον έφηβο να κάνει χρήση της κάρτας σας. Εάν θέλετε πάρτε μια προπληρωμένη για τυχόν αγορές μέσω internet αλλά πάντα με δική σας ενημέρωση και επίβλεψη.

5. Εξηγήστε στο παιδί ότι του έχετε εμπιστοσύνη αλλά στο διαδίκτυο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

6. Πείτε του να φεύγει από ιστότοπους που δεν αισθάνεται άνετα ή από συζητήσεις που του κάνουν επίθεση και νιώθει άσχημα. Εάν το συζητήσει μαζί σας δεν «κάνει σαν μωρό». Πάντα έχουμε την ανάγκη από κάποιον ωριμότερο ή πιο έμπειρο να μας ακούσει.

7. Εάν το παιδί έχει κάποιο κωδικό μπορεί να σας τον πει αλλά μόνο σε εσάς, κανείς δεν πρέπει να ξέρει τον κωδικό του.

Το να χρησιμοποιεί το παιδί μας internet είναι κάτι αναπόφευκτο...εάν νιώθετε αβοήθητοι μπροστά σε αυτό καθώς λόγω ηλικίας δεν είστε εξοικειωμένοι προσπαθήστε να μάθετε όσα μπορείτε και ζητήστε από τον ίδιο τον έφηβό σας να σας δείξει. Αυτό θα σας φέρει και πιο κοντά. Με λίγη καλή θέληση, σεβασμό και ξεκάθαρα όρια όλα θα πάνε καλά!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Emai: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved