Έξι πράγματα που δεν θα κάνω στο γιο μου χωρίς την άδειά του

Πιστεύω ακράδαντα ότι το παιδί μου δεν είναι ιδιοκτησία μου και ότι το σώμα του ανήκει στον ίδιο, όχι σ΄ εμένα. Ως αποτέλεσμα αυτής της ακλόνητης πεποίθησής μου, υπάρχουν περισσότερα από μερικά πράγματα που δεν θα τον πιέσω να κάνει, χωρίς να έχω την άδειά του.

Έξι πράγματα που δεν θα κάνω στο γιο μου χωρίς την άδειά του

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν θέλει να κόψει τα μαλλιά του δεν θα του το επιβάλλω με το ζόρι, ούτε θα τον πιέσω να δίνει φιλάκια και αγκαλιές στους φίλους και τους γνωστούς μας, επειδή του το ζητάνε. Επίσης, αν δεν θέλει να δοκιμάσει ένα τρόφιμο που μισεί, δεν θα το πιέσω όσο κι αν επιθυμώ να το φάει.

Βλέπετε, θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο του τι συμβαίνει με το σώμα τους και να κατανοήσουν έννοιες όπως «συγκατάθεση» και «προσωπικά όρια». Δεν θα πιέσω λοιπόν το γιο μου να δώσει φιλί στη γιαγιά αλλά περιμένω από την πλευρά του να κάνει το ίδιο.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ενήλικες γεμάτοι αυτοπεποίθηση και η διδασκαλία για τη σωματική τους αυτονομία είναι μια καλή αρχή. Εννοείται ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για λόγους υγείας και υγιεινής. Για παράδειγμα, δεν θα δεχτώ την άρνησή του αν δεν θέλει να κάνει εμβόλιο ή να βουρτσίσει τα δόντια του. Με αυτά κατά νου, παραθέτω μερικά παραδείγματα των πραγμάτων που δεν θα κάνω στο γιο μου χωρίς την άδεια του:

1.Περιτομή

Ας αποφασίσει ο γιος μου αν θα κάνει περιτομή όταν ενηλικιωθεί. Τόσο ο σύζυγός μου όσο και εγώ πιστεύουμε ότι είναι δική του απόφαση.

2.Φωτογραφίες αναμνηστικές με φόντο

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που μου τηλεφώνησαν από τον παιδικό σταθμό του γιου μου για να μου πουν ότι αρνήθηκε να καθίσει στην αγκαλιά ενός τεράστιου λαγουδιού για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία του Πάσχα. Δεν σταμάτησε να κλαίει... Αποφάσισα τότε ότι ποτέ ξανά δεν θα του ζητούσα να κάνει κάτι παρόμοιο.

3. Να κουρέψει τα μαλλιά του

Ο γιος μου έγινε 4 ετών μέχρι να ζητήσει ο ίδιος να κόψει τα μαλλιά του. Περίμενα μέχρι να μου το ζητήσει. Είναι τα μαλλιά του, και όχι, δεν με νοιάζει αν «μοιάζει με κορίτσι.»

4. Να φάει τροφές που μισεί

Ακόμα ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι τους γονείς μου να προσπαθούν να με ταΐσουν συκώτι. Όχι, δεν πρόκειται να το κάνω στο γιο μου. Ακόμα κι αν θέλω να έχει μια σωστή και πλούσια διατροφή, δεν θα τον αναγκάσω να φάει κάτι με το ζόρι. Θα προσπαθήσω να βρω μια άλλη τροφή, ισάξια των βιταμινών εκείνης που αρνείται να φάει.

5. Να κάνει ένα άθλημα που δεν θέλει

Το παιδί μου έχει δικαίωμα να επιλέξει ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θέλει να δοκιμάσει. Η καρδιά μου σπάει όταν βλέπω ένα άλλο γονέα ν΄αναγκάζει το παιδί του να κάνει ένα άθλημα που δεν απολαμβάνει.

6. Να δέχεται αγκαλιές και φιλιά από άλλους

Πραγματικά δεν με νοιάζει πόσα άτομα θα εκνευριστούν με αυτόν τον κανόνα. Ο γιος μου έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο ποιον θα αγκαλιάσει και από ποιον θα δεχτεί φιλιά. Τελεία.

Από την Steph Montgomery στο www.romper.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved