Γονείς και παιδί: Είστε τα πάντα γι αυτό το πλάσμα, μην το ξεχνάτε ποτέ

Για μία ψυχούλα που έρχεται στον κόσμο, μέχρι που γινεται μεγάλο παιδί, οι γονείς θα ειναι για πάντα το πρότυπο, το δέσιμο, η φωλιά, η κρυψώνα, η ασφάλειά τους.

Γονείς και παιδί: Είστε τα πάντα γι αυτό το πλάσμα, μην το ξεχνάτε ποτέ

Για μερικούς αυτό είναι πασιφανές. Για κάποιους άλλους, όχι. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό:

Ο πρώτος και προφανής είναι ότι πρόκειται για τους ανθρώπους που το φέρνουν στον κόσμο, άρα το δέσιμο είναι παντοτινό.

Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που το φροντίζουν, το νοιάζονται και το αγαπούν, σε έναν κόσμο παντελώς ξένο και ενίοτε τρομακτικό για εκείνο.

Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους τα μωρά εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γονείς για όλες τους τις ανάγκες.

Το παιδί νιώθει ασφάλεια και έτσι μπορεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του έχοντας μια σταθερά να ακουμπήσει όποτε χρειαστεί: τους γονείς του.

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για το παιδί και μια σειρά από συμπεριφορές, νοοτροπίες και αντιλήψεις «κυνηγούν» κι εκείνο σε όλη του τη ζωή.

Οι γονείς θα δώσουν τα πάντα για το καλό του παιδιού, χωρίς να ζητούν το παραμικρό ως ανταπόδοση, κάτι που δεν πρόκειται να ισχύσει σε καμία άλλη σχέση του παιδιού στη ζωή του.

Είστε η σταθερά τους. Ακομη και στην εφηβεία, που τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα, δείξτε κατανόηση και διατηρειστε την θετικότητα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους δείχνετε ότι τα αγαπάτε, να νιώθουν ασφαλή και ευτυχισμένα, μέσα σε αυτό το χάος της καθημερινότητας, του οποίου οι ρυθμοί δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται.

Ακόμη και μετά από ένα καβγά, βρείτε τρόπο ναξεπεράσετε το πάγωμα ή τα άβολα συναισθήματα. Είτε όλοι μαζί, είτε όσοι τσακώθηκαν καλό θα ειναι να κάνουν κάτι παρέα. Επιτραπέζιο, μαγείρεμα, διάβασμα, μια βόλτα, ένα τραγούδι, λίγη μουσική... κάντε μια ιοκογενειακή δραστηριότητα. Οτιδήποτε που μπορεί να δώσει την έννοια της σταθερότητας και το συναίσθημα πως "ο,τι κι αν συμβεί, η οικογένεια είναι ενωμένη και συνεχίζει σταθερά", χωρίς μούτρα, κακίες και αρνητισμό.

Ολα τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη μας, την οποία θα πρέπει να την εκδηλώνουμε με κάθε τρόπο.

Πέντε φράσεις που θα κάνει καλό να λέτε στα παιδιά σας καθημερινά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved