4 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς όταν βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο

Για πολλούς γονείς ο βραδινός ύπνος του παιδιού τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

4 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς όταν βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο

Σχεδόν κάθε βράδυ, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με το παιδί να ζητάει να μείνει ξύπνιο λίγο ακόμα καθώς δεν είναι κουρασμένο.Όμως συχνά εμείς οι ίδιοι, άθελά μας, μπορεί να ενισχύουμε την άρνησή του να μην πάει για ύπνο, απλά με μία λέξη μας ή με μια λάθος ενέργειά μας. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Σας παραθέτουμε τις εξής τέσσερις:

-Ξεκινάμε παιχνίδια στο κρεβάτι (π.χ.γαργάλημα)
Τα απλά παιχνίδια στο κρεβάτι όπως το γαργάλημα μπορεί να είναι διασκεδαστικά και αυθόρμητα όμως ανεβάζουνε την αδρεναλίνη του παιδιού στα ύψη! Επίσης, δεν επιλέγουμε να λύσουμε ό,τι απορίες –ξαφνικά- έχει το παιδί και δεν ανοίγουμε συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων.
-Λέμε τι πρόκειται να κάνουμε όταν θα κοιμηθούν
Συνήθως τα παιδιά πιστεύουν ό,τι από τη στιγμή που πάνε για ύπνο ακολουθεί σε λίγο όλη η οικογένεια. Αν λοιπόν αρχίσουμε να τους απαριθμούμε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε όταν θα κοιμούνται, απλά επιτείνουμε την άρνησή τους να πάνε για ύπνο. Ισχύει το «όλοι μαζί ή κανένας».
-Ανοίγουμε συζητήσεις (φιλοσοφικές και μη)
Είναι αποδεδειγμένο. Τα παιδιά θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην κοιμηθούν αμέσως, όσο κουρασμένα κι αν είναι. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι γνωστή και ενίοτε αποδοτική: Αρχίζουν τις ερωτήσεις για καθετί πιθανό και απίθανο που μπορεί να σκεφτούν εκείνη την ώρα έτσι ώστε να ξεκινήσει μία συζήτηση και να αποφύγουν τον ύπνο.Απαντάμε μ σαφήνεια αλλά δεν αφήνουμε περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις.
-Ξεχνάμε να αφήσουμε κοντά στο κρεβάτι τους ένα ποτήρι νερό
Δεν μπορεί να μην σας έχει συμβεί. Να έχει μόλις ξαπλώσει και μετά από μερικά δευτερόλεπτα το παιδί να θέλει να πιει νερό. Η συνέχεια είναι προβλέψιμη. Αφού πιει μία γουλιά νερό, θέλει να πάει και τουαλέτα...Και μετά δεν το παίρνει ο ύπνος και θέλει κουβεντούλα. Επομένως, μόλις φορέσει πιτζαμάκια το παιδί πλένει δόντια, πάει τουαλέτα, πίνει νερό ( όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) και καταλήγει στο κρεβάτι του. Για παν ενδεχόμενο αφήστε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο.
-Τους ζητάμε να πάνε για ύπνο στη μέση του αγαπημένου τους παιδικού
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση «Όχι, τώρα, όταν τελειώσει αυτό που βλέπω», ή « Δεν τέλειωσε ακόμα». Αν είστε από τους τυχερούς που το παιδί σας δεν βλέπει τηλεόραση πριν κοιμηθεί, τότε τα πράγματα είναι εύκολα για εσάς. Αν όμως έχει ταυτίσει τη διαδικασία του ύπνου με την παρακολούθηση ενός παιδικού, καλό είναι να το βλέπει όσο πιο νωρίς γίνεται. Επίσης, δεν επιτρέπουμε στο παιδί να παρακολουθεί κάτι που δεν καταλαβαίνει ή μια ταινία που το γοητεύει αλλά το τρομάζει.

Και να θυμάστε, όσο πιο σταθεροί είμαστε στη ρουτίνα ύπνου του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα κοιμάται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved