Υποστήριξη και Κατανόηση: Δύο απαραίτητα συστατικά της σχέσης

"Δεν με στηρίζει, δεν με καταλαβαίνει! Νιώθω ότι δεν είναι δίπλα μου!" Λόγια που βγαίνουν από τα ζευγάρια με προβληματικές σχέσεις. Μπορεί να μιλάμε περισσότερο για την επικοινωνία στη σχέση, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αν απουσιάζουν είναι σαν να απουσιάζει και η θέρμη, η ασφάλεια και το "δέσιμο" στο ζευγάρι.

Υποστήριξη και Κατανόηση: Δύο απαραίτητα συστατικά της σχέσης

Υποστήριξη: Έχετε αναρωτηθεί αλήθεια "Πως μπορώ να νιώσω ασφάλεια με το σύντροφό μου όταν εκείνος νιώθω πως δεν με στηρίζει; Ακόμη και το αντίθετο όμως: πως νιώθει εκείνος όταν εγώ δεν τον στηρίζω; Όταν ασκώ κριτική και μάλιστα αρνητική σε ότι λέει; Μπορεί να νιώθει καλά μαζί μου;" Η απάντηση βέβαια είναι ΟΧΙ! Είναι γεγονός πως η συναισθηματική υποστήριξη στον σύντροφό μας λειτουργεί συμπληρωματικά με τον σεβασμό που χρειάζεται να δείχνει ο ένας στον άλλον. Να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να μιλήσει για το πώς αισθάνεται, να βγάλει την συναισθηματική ένταση παρέχοντας όμως ταυτόχρονα ένα προστατευμένο και γόνιμο για διάλογο περιβάλλον. Όταν αισθάνομαι πως ο σύντροφός μου είναι δίπλα μου και με στηρίζει, νιώθω ασφάλεια, πως δεν "παλεύω" μόνη μου στη σχέση αλλά έχω σύμμαχο και συνοδοιπόρο στις καθημερινές δυσκολίες, ακόμα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σχέση μας...

3376cdc2a45418f868d6538f2e813bea

Κατανόηση: Πως περιμένω να με καταλάβει όταν εγώ δεν του δείχνω την απαραίτητη κατανόηση σε αυτό που λέει, σε αυτό που νιώθει, σε αυτό που σκέφτεται; Η κατανόηση είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της συναισθηματικής ασφάλειας. Χρειάζεται να νιώθουμε άνετα στη σχέση μας να εκφράσουμε αυτό που μας απασχολεί αλλά και να έχουμε την ασφάλεια και τη σιγουριά πως ο σύντροφός μας θα καταλάβει αυτό που λέμε και δεν θα "κολλήσουμε" σε παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Είναι εύκολα αντιληπτό το τι συμβαίνει όταν άλλο λέει ο ένας και άλλο καταλαβαίνει ο άλλος!

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ζήσει παρόμοιες εμπειρίες ...ασυνεννοησίας! Αποτέλεσμα, η αίσθηση μοναξιάς και απογοήτευσης! Ας έχουμε στο μυαλό μας βέβαια πως ο καθένας μας κουβαλάει τις δικές του παρελθοντικές εμπειρίες όπου έχει μάθει με έναν συγκεκριμένο τρόπο να "κατανοεί" (ή και όχι) αυτό που του λέει ο άλλος!

Επίσης, δεν σημαίνει πως για να σε κατανοήσω ή να με κατανοήσεις πρέπει να συμφωνούμε σε αυτό που λέγεται. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά συναισθήματα ή και διαφορετικό τρόπο αντίδρασης σε συγκεκριμένες καταστάσεις, παρόλο όμως που υπάρχει αυτή μας η διαφορετικότητα, μπορώ και μπορείς να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved