Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος που τους προκαλούν οι γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι μια αγχωτική περίοδος για τους περισσότερους γονείς.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος που τους προκαλούν οι γιορτές
Bigstock

Αν για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι από τις καλύτερες γιορτές του χρόνου, για τους γονείς είναι ίσως από τις πιο αγχωτικές.

Πέρα από τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις των ημερών, τα καλέσματα, τα οικογενειακά τραπέζια, υπάρχουν κι άλλα πράγματα, ουσιαστικά και πρακτικά, που πρέπει να ρυθμίσουν. Όπως για παράδειγμα, ποιος θα κρατάει τα παιδιά τις ημέρες των γιορτών (δεν μπορούν όλοι οι γονείς να παίρνουν άδεια την εορταστική περίοδο).

Αν στα παραπάνω, προστεθούν κι άλλα μικρά, λιγότερο σημαντικά ή απρόοπτα, καταλαβαίνουμε τους λόγους που αρκετοί γονείς έχουν αυξημένο άγχος καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Ειδικοί μιλώντας στο parentingnow.org θέλοντας να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν το άγχος των γιορτών, προτείνουν τα εξής:

xristougenna-ypogonimotita.jpg

Ρεαλιστικές προσδοκίες

  • Όταν θέτετε υψηλές προσδοκίες είναι εύκολο να απογοητευτείτε ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών. Δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά πράγματα που θέλετε να κάνετε με την οικογένειά σας και ειδικά σε όσα είστε σε θέση να υλοποιήσετε.
  • Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό και τι μπορείτε να αφήσετε για του χρόνου. Αν για οικονομικούς λόγους ένα ταξίδι είναι ανέφικτο φέτος, ξεκαθαρίστε το εξαρχής και μη δημιουργείτε προσδοκίες λέγοντας « θα δούμε», «μπορεί», « δεν ξέρουμε ακόμα».
  • Περάστε με την οικογένειά σας όπως εσείς επιθυμείτε κι όχι γιατί πρέπει να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες των άλλων.
  • Κάντε έγκαιρα μια λίστα με τα δώρα και τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε. Με τον τρόπο αυτό δε θα βγείτε εκτός προϋπολογισμού και παράλληλα θα αποφύγετε αγορές που δεν είναι αναγκαίες.
Happy family celebrating Christmas at home by the fireplace and the Christmas tree.

Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας

  • Είναι δύσκολο να φροντίζετε τον εαυτό σας, όμως γνωρίζετε πώς όταν είστε κουρασμένοι είναι πιο εύκολο να αφήσετε το άγχος να σας κυριεύσει. Φροντίστε λοιπόν τη διατροφή σας την περίοδο των γιορτών τρώγοντας φρούτα και λαχανικά κι όχι μόνο γλυκά και αλμυρές λιχουδιές.
  • Μπορεί η άσκηση να μην είναι από τις αγαπημένες σας συνήθειες αλλά λίγο περπάτημα σίγουρα θα σας κάνει καλό.
  • Η στολισμένη πόλη προσφέρεται για περπάτημα. Είναι άλλωστε από τις πιο όμορφες και οικονομικές βόλτες που μπορείτε να κάνετε με την οικογένειά σας.
  • Δείτε φίλους. Οι γιορτές μας φέρνουν πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ευκαιρία λοιπόν να βγείτε έξω ή να καλέσετε κόσμο στο σπίτι.
  • Περάστε χρόνο με τον -ην σύζυγο ή σύντροφό σας. Η προτεραιότητα στη σχέση του ζευγαριού ωφελεί όλη την οικογένεια.

Όλα είναι θέμα προοπτικής

Θυμηθείτε ότι πρόκειται για ένα γιορτινό διάλειμμα κι ότι θα επιστρέψετε στη ρουτίνα σας μετά από μερικές ημέρες. Απολαύστε λοιπόν τις διακοπές εστιάζοντας περισσότερο στις στιγμές και τους δικούς σας ανθρώπους. Και να θυμάστε ότι το καλύτερο και πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι η προσοχή και ο χρόνος σας.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved