Διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια - Πώς να τη διαχειριστείτε

Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια - Πώς να τη διαχειριστείτε
Bigstock

Μερικές φορές η διαφορά ηλικίας που υπάρχει ανάμεσα στα αδέλφια γίνεται ελάχιστα αισθητή και άλλες πάλι, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους γονείς.

Το μεγαλύτερο συνήθως πρόβλημα είναι όταν η διαφορά ηλικίας είναι τέτοια που δύσκολα οι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα, αδέλφια στην νηπιακή και βρεφική ηλικία είναι εύκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους (έστω και μερικά χρόνια μετά) απ’ ότι τα παιδιά Δημοτικού με τους εφήβους.

Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των αδελφών:

aderfia-(2).jpg

Ευελιξία

Πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις ξεχωριστές ανάγκες των παιδιών τους και των δραστηριοτήτων τους. Το νήπιο μπορεί να χρειάζεται έναν υπνάκο ενώ το μεγαλύτερο να θέλει να παίξει. Επομένως, καλείστε να διατηρήσετε μια ευέλικτη στάση φροντίζοντας να έχετε εναλλακτικές.

Ποικιλία δραστηριοτήτων

Ο προγραμματισμός οικογενειακών διακοπών ή ακόμα και η επιλογή μιας ταινίας μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια. Ο έφηβος πιθανότατα δεν θα έχει τον ίδιο ενθουσιασμό να επισκεφτεί τον ίδιο προορισμό ή να παρακολουθήσει την ίδια ταινία με το μικρότερο παιδί σας. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε έχοντας παράλληλα προνοήσει και για δραστηριότητες -επιλογές που τον ενδιαφέρουν.

Ξεχωριστή προσοχή στο κάθε παιδί

Βοηθώντας τα μεγαλύτερα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι κατάλληλο γι' αυτά που ίσως δεν είναι για ένα μικρότερο παιδί, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Επίσης, προσπαθήστε να εξηγήσετε πώς η ενασχόληση με παρόμοιες δραστηριότητες με το μικρό θα τα επιτρέψει να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί αναπτύσσοντας έναν ισχυρότερο δεσμό. Επίσης, φροντίστε να περνάτε ξεχωριστό χρόνο με το κάθε παιδί σας καθώς το καθένα έχει διαφορετικές ανάγκες.

peiragmata-aderfia.jpg

Αποφυγή σύγκρισης παιδιών

Τα παιδιά που συγκρίνονται συχνά αισθάνονται αγανάκτηση και θυμό τόσο προς τον αδερφό τους όσο και προς εσάς. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν τα αγαπούν κι ότι σας έχουν απογοητεύσει.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι ένας ξεχωριστός και μοναδικός άνθρωπος. Τα αδέλφια πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεισφορά τους στην οικογένεια εκτιμάται κι ότι είναι σημαντική. Αναγνωρίζοντας τα θετικά ταλέντα που διαθέτει το κάθε παιδί σας, βοηθάτε την ενίσχυση της αυτοπεποίθησή του με θετικό αντίκτυπο και στις οικογενειακές σας σχέσεις.

Με πληροφορίες από το ezyschooling.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved