Φιλελεύθεροι γονείς: Εξίσου «επικίνδυνοι» με τους αυταρχικούς

Οι εποχές έχουν αλλάξει, η κοινωνία μας είναι πιο ελεύθερη και οι νέοι γονείς προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!

Φιλελεύθεροι γονείς: Εξίσου «επικίνδυνοι» με τους αυταρχικούς

Μπορεί εκείνοι να μεγάλωσαν με αυταρχικούς γονείς και να θέλουν τώρα να είναι φιλελεύθεροι στα παιδιά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό!

Ο νευροψυχίατρος και ειδικευμένος σε θέματα συμπεριφοράς Dr. Davis Sack, ανέφερε ότι οι φιλελεύθεροι γονείς είναι εξίσου «επικίνδυνοι» με τους αυταρχικούς!
Τι εννοεί όμως με τον όρο φιλελεύθεροι γονείς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Είναι εκείνοι που φοβούνται να υποστηρίξουν ανοιχτά τις απόψεις τους προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες συγκρούσεις. Παρουσιάζουν μία αδυναμία στο να εμποδίσουν την προκλητική συμπεριφορά των παιδιών τους, και φτάνουν στο σημείο να την θεωρούν «αναγκαίο κακό».

Όλη αυτή η συμπεριφορά έχει αντίκτυπο στα παιδιά και μάλιστα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι οι γονείς του έχουν ένα τελείως διαφορετικό ρόλο από εκείνο και ότι φροντίζουν για την ασφάλειά του.

Τα όρια είναι απαραίτητα, γιατί κάποιος πρέπει να έχει την υπευθυνότητα και να φροντίζει «τα πρέπει» που είναι βέβαια, πιο σημαντικά από «τα θέλω». Σκεφτείτε πόσο τρομακτικό είναι για ένα παιδί να σκέφτεται ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος για εκείνο.

Οι φιλελεύθεροι γονείς συχνά ικανοποιούν τις επιθυμίες του παιδιού, ακόμη και σε βάρος άλλων. Εκείνο με την σειρά του, δικαιολογημένα, θεωρεί ότι όλες οι σχέσεις λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Φανταστείτε ένα παιδί να μεγαλώσει έτσι, πόσο λάθος θα συμπεριφέρεται στις σχέσεις του, είτε φιλικές είτε επαγγελματικές, ακόμη και ερωτικές.

Η υπερβολική ανεκτικότητα, θα κάνει το παιδί να μην μάθει ποτέ να βάζει όρια στον εαυτό του. Έτσι δεν θα αποκτήσει ποτέ στη ζωή του, αυτοπειθαρχία και δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του.

Αν οι γονείς μεγαλώσουν το παιδί με εντελώς φιλελεύθερες απόψεις, εκείνο δεν θα τους εμπιστεύεται για να το βοηθήσουν να διαχειριστεί όλη την γκάμα των συναισθημάτων του. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει δέσιμο ισχυρό μεταξύ γονέων και παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved