Τι δεν πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας είναι ντροπαλό

Τα ντροπαλά παιδιά θέλουν το χρόνο τους για να αλληλοεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους.

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας είναι ντροπαλό

Μην πιέζετε το ντροπαλό παιδί σας να γίνει πιο κοινωνικό.

Bigstock

Μερικά παιδιά είναι από τη φύση τους ντροπαλά. Αποφεύγουν να απαντούν σε ερωτήσεις στην τάξη, να κάνουν φίλους ή νέες δραστηριότητες.

Χρειάζονται, τις περισσότερες φορές, περισσότερο χρόνο από άλλα παιδιά να γίνουν πιο κοινωνικά και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν έχετε ένα ντροπαλό παιδί

Μην το πιέζετε να είναι πιο κοινωνικό

Αν πιέζετε το ντροπαλό παιδί σας να κάνει φίλους, να ξεκινάει πρώτο μια συζήτηση με άτομα που ελάχιστα γνωρίζουν, πιθανόν να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Επίσης, με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να του δημιουργήσετε περισσότερο άγχος.

Μην το υπερ-προστατεύετε

Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες της υπερπροστασίας είναι ότι τα παιδιά αποτυγχάνουν να ανακαλύψουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες επειδή οι γονείς τους μιλούν εξ ονόματός τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρείτε τη μέση λύση ώστε να το παροτρύνετε χωρίς να προστατεύετε υπερβολικά.

dropalo-paidi.jpg

Αποφύγετε να του λέτε να μην ντρέπεται

Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ταμπέλες στο παιδί σας. Επίσης, καλό είναι να α αποφεύγετε σχόλια όπως « Είσαι πολύ ντροπαλός», « Δεν πρέπει να είσαι τόσο ντροπαλός», « πήγαινε παίξε με το άλλο παιδάκι», κ.ο.κ.

Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά

Ένα άλλο ζήτημα που καλό είναι να αποφεύγετε είναι η σύγκριση με άλλα παιδιά περισσότερα εξωστρεφή και κοινωνικά… Δεν το βοηθάτε και σίγουρα δεν θα αισθάνεται άνετα.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δώσετε χώρο στο παιδί σας να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θέλει. Συζητήστε μαζί του για να δείτε αν η συμπεριφορά του είναι λόγω φυσικής συστολής ή αν οφείλεται σε άλλους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση αναζητήστε τη γνώμη ειδικού.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved