Πρότυπα παιδιών: Η σημασία τους και η γονική ευθύνη

Γιατί είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά τα σωστά πρότυπα.

Πρότυπα παιδιών:  Η σημασία τους και η γονική ευθύνη

Eίναι σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν με θετικά πρότυπα.

Bigstock

Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα όχι μόνο μέσω των άμεσων αλληλεπιδράσεων με τα παιδιά τους αλλά και μέσω της στάσης και της συμπεριφοράς τους.

Ορισμός

Τα πρότυπα είναι κάθε πρόσωπο, αντικείμενο, ιδέα ακόμα και στάση ζωής που αποτελεί υπόδειγμα ή μοντέλο προς μίμηση.

Μέσω των προσωπικών ιδιοτήτων και επιτευγμάτων, μπορούν να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους και να προσφέρουν πίστη, ειδικά στους νέους ανθρώπους, ότι μπορούν να επιτύχουν στη ζωή τους. Γι΄αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν με θετικά πρότυπα, για να αναγνωρίζουν τις ουσιαστικές αξίες οι οποίες θ΄αποτελέσουν πυξίδα στη ζωή τους.

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και βομβαρδίζονται συνεχώς από πληθώρα πληροφοριών – άμεσων και έμμεσων – από το διαδίκτυο, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ καθοδήγηση. Οι γονείς επιδεικνύοντας ηθική και ήθος, μπορούν να μεταδώσουν αξίες που θα αποτελέσουν ανάχωμα στις όποιες επιθέσεις δέχονται τα παιδιά τους, ενθαρρύνοντάς τα παράλληλα να είναι ο εαυτός τους.

Family Two People Sitting On Bed In Bedroom Reading Book. Father And Daughters Girl At Home Spending

Tα σωστά πρότυπα και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Bigstock

Πρότυπα και λάθη

Οι γονείς που παραδέχονται τα λάθη τους, μαθαίνουν από αυτά και προσπαθούν να μην τα επαναλάβουν, μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν το παιδί τους. Ακόμα και ο τρόπος που επιλέγουν να διαχειριστούν προβλήματα, αναποδιές και δυσκολίες, επηρεάζει τη μελλοντική συμπεριφορά των παιδιών τους σε αντίστοιχες περιστάσεις ως ενήλικες πια.

Πρακτικές ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πρότυπο για το παιδί σας

  • Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε οικογενειακές συζητήσεις, μιλήστε ανοιχτά και δώστε του την ευκαιρία να πει την άποψή του.
  • Προσπαθήστε να τηρείτε πρώτα εσείς όσα ζητάτε από το παιδί σας να κάνει. Μην ξεχνάτε ότι σας παρατηρεί και καταγράφει τα πάντα.
  • Διατηρήστε μια θετική στάση – σκεφτείτε, ενεργήστε και μιλήστε με αισιόδοξο τρόπο.
  • Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας και μιλήστε ανοιχτά για το τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά προκειμένου να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Επίσης, προσπαθήστε να μην κατηγορείτε για οτιδήποτε πάει στραβά, άλλους ανθρώπους.
  • Χρησιμοποιήστε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για να αντιμετωπίσετε προκλήσεις ή συγκρούσεις με ήρεμο και παραγωγικό τρόπο.Το να θυμώνετε όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, ενθαρρύνεται το παιδί σας να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.
  • Δείξτε καλοσύνη και σεβασμό στον τρόπο που μιλάτε και συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους.
  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
goneis-protipa-4.jpg

Τα πρώτα πρότυπα των παιδιών είναι οι γονείς τους.

Όσο ισχυρότερη είναι η σχέση με το παιδί σας, τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα έχετε πάνω του, γιατί είναι πιο πιθανό να αναζητήσει την καθοδήγησή σας και να εκτιμήσει τη γνώμη και την υποστήριξή σας. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε μια ουσιαστική σχέση μαζί του, μεγαλώνοντας το παιδί σας θα γίνει ένα ενήλικας με αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές παρόμοιες με τις δικές σας.

Με πληροφορίες από community.thriveglobal.com, raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved