Πώς επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Συχνά η σχέση του ζευγαριού επηρεάζεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Πώς επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

H σχέση του ζευγαριού συχνά αλλάζει μετά τον ερχομό ενός παιδιού.

Bigstock

Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε μια οικογένεια.

Ειδικά, η σχέση του ζευγαριού περνάει από διάφορες διακυμάνσεις και οι ρόλοι που μέχρι πριν ήταν ξεκάθαροι, επαναπροσδιορίζονται.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Άννα Κανδαράκη, το ζευγάρι δεν πρέπει να ξεχνά τις επιθυμίες του και να αφήσει τον εαυτό του ή τη σχέση του μόλις έρθει ένα παιδί: «Κανένας γονιός δεν πρέπει να νιώθει πως κάνει θυσία. Διότι η θυσία σημαίνει υποχρέωση. Άλλο προσφέρω και χαίρομαι και άλλο θυσιάζομαι».

Η βοήθεια του άνδρα προς τη γυναίκα αποτελεί το σύνηθες σημείο αντιπαράθεσης στο ζευγάρι καθώς η κούραση της μαμάς έχει αντίκτυπο και στη μεταξύ τους σχέση.

«Η γονεϊκότητα είναι μια αιώνια σύμβαση. Δεν είσαι γονιός μόνο όταν αλλάζεις πάνες αλλά φτιάχνεις μια σχέση που στο μέλλον θα είναι σχέση μεταξύ ενηλίκων. Έτσι, και στη σχέση με τον σύντροφο. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια και δεν σταματά. Πρέπει να επιλέγεις και να σε επιλέγει ο σύντροφός σου καθημερινά», εξήγησε η Άννα Κανδαράκη.

ipogonimotita-zevgari.jpg

To ζευγάρι συχνά αναζητά νέες ισορροπίες μετά τον ερχομό ενός παιδιού.

Bigstock

Απόκτηση παιδιού από επιλογή όχι από ανάγκη

Η επικοινωνία είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη σχέση. Το ζευγάρι πρέπει να μοιράζεται τους προβληματισμούς και τα θέλω του και να γνωρίζει ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Επιπλέον, η ψυχολόγος ανέφερε πως όταν το ζευγάρι έχει προβλήματα, δεν πρέπει να προσπαθήσει να κάνει δεύτερο παιδί για να «σωθεί» η σχέση, διότι ένα παιδί δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης.

«Οι γυναίκες μένουν συνήθως, στη σχέση από επιθυμία και όχι από ανάγκη. Πρέπει ο σύντροφος να προσπαθεί να είναι μαζί σου, όχι γιατί έχει ανάγκη από έναν σύντροφο ή την έννοια της οικογένειας. Εάν κάποιος δεν θέλει να κάνει παιδί και πιέζεται για να κάνει, τότε δεν πρέπει διότι το παιδί θα νιώθει πως δεν το θέλουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη στην εκπομπή «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη, στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved