Έξυπνοι τρόποι να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Περνώντας χρόνο με το παιδί σας ενισχύετε την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Έξυπνοι τρόποι να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας
Happy family having fun time at home together. People love, happiness concept. Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς πασχίζουν να προλάβουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος τους να είναι ελάχιστος.

Αυτό όμως επηρεάζει τη σχέση με τα παιδιά που αποζητούν την προσοχή τους ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

Έρευνες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο ποιοτικός χρόνος επιδρά όχι μόνο στη σχέση γονέα-παιδιού καθώς και στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.

poiotikos-xronos-me-oikogeneia.jpg

Ποιοι είναι λοιπόν οι διαφορετικοί τρόποι για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας;

Είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας καθώς θα σας βοηθήσει να τα γνωρίσετε καλύτερα και να τα κάνετε να αισθανθούν ότι τα εκτιμάτε, τα στηρίζετε και τα αγαπάτε.

Φροντίστε να έχετε καθημερινή επαφή

Είτε κατά τη διάρκεια του δείπνου είτε όταν τα βάζετε για ύπνο, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς ήταν πραγματικά η μέρα τους. Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθαν στην τάξη; Με ποιον έπαιζαν στο διάλειμμα; Το κλειδί για αυτές τις συνομιλίες είναι να τις κάνετε λιγότερο ως ερωτήσεις ρουτίνας και περισσότερο ως σημείο εκκίνησης μιας ποιοτικότερης επικοινωνίας για πράγματα που είναι σημαντικά στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.

Πάρτε μέρος στην καθημερινή τους ρουτίνα

Ας το παραδεχτούμε: Η ζωή κινείται πιο ομαλά όταν υπάρχουν ρουτίνες. Μας βοηθούν να ξέρουμε τι να περιμένουμε και τι ακολουθεί. Aντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο για να ολοκληρώσετε βιαστικά την καθημερινή ρουτίνα με τα παιδιά, αξιοποιήστε τον με πιο ποιοτικό τρόπο. Τραγουδήστε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου, διαβάστε του χρωματίζοντας τη φωνή σας ενώ αν είναι μεγαλύτερο, αφήστε το να σας διαβάσει εκείνο.

poiotikos-xronos-kai-douleies-spitiou.jpg

Γιορτάστε μαζί τους με κάθε ευκαιρία

Όποτε έχετε την ευκαιρία να γιορτάσετε με τα παιδιά σας, κάντε το! Και όχι, δεν μιλάμε μόνο όταν παίρνουν έναν καλό βαθμό ή έχουν διακριθεί. Μπορεί να είναι μια επιβράβευση για την συνολική προσπάθειά τους, για τη συμπεριφορά τους. ‘Η απλά γιατί θέλετε να τους δείξετε πόσο τους αγαπάτε.

Αφήστε στην άκρη τα κινητά και τα τάμπλετ

Από το σχολείο και τη δουλειά μέχρι την ψυχαγωγία, οι οθόνες είναι παντού. Ωστόσο, όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας αφήστε για λίγο το κινητό. Επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, φαγητό είναι μερικές από τις εναλλακτικές που έχετε για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας.

Μαγειρέψτε μαζί

Το μαγείρεμα είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδυάζει την ψυχαγωγία, τη δημιουργία, τη γεύση. Δεν χρειάζεται να έχετε φοβερές ικανότητες στη μαγειρική, ξεκινήστε με απλές συνταγές με λίγα υλικά.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved