Μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σαν οικογένεια για να έχετε μια ευτυχισμένη χρονιά

  • Προσέξτε τον εαυτό σας
  • Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν μια μέρα στο χιόνι
  • Κάντε τις οικογενειακές στιγμές να αξίζουν
  • Βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τη φωνή τους
Μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σαν οικογένεια για να έχετε μια ευτυχισμένη χρονιά

Μπορεί να είμαστε εξίσου ανίσχυροι με τα παιδιά μας όσον αφορά την προοπτική της πανδημίας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτήν και μπορούμε να πιστέψουμε ότι το κλειδί για τη συνολική ευτυχία ξεκινά από το σπίτι.

Περίπου αυτή την εποχή πέρυσι, όλοι ήλπιζαν ότι το 2021 θα ήταν η χρονιά που θα επιστρέφαμε σε μια κάπως κανονική ζωή. Αλλά τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία, παραμένουμε δύσπιστα αισιόδοξοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Από πολλές απόψεις, νιώθουμε ότι ζούμε ακόμα στο έτος 2020. Εξάλλου, πολλές πτυχές της ζωής μας αλλάζουν ή παραμένουν σε αδιέξοδο. Αλλά ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να περιστρέφεται και αναγνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 εξελίσσεται διαρκώς. Αυτή η πραγματικότητα κάνει τους γονείς σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται, πώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας θα αλλάξουν την οικογένειά τους και το πιο σημαντικό, τι μπορούν να κάνουν για να βεβαιωθούν ότι θα είναι χαρούμενοι.

Μπορεί να μην έχουμε μια κρυστάλλινη μαγική μπάλα για να μάθουμε πώς θα είναι το μέλλον μας, αλλά αυτοί είναι μερικοί χρήσιμοι, μικροί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι οικογένειές τους θα έχουν ένα πιο ευτυχισμένο 2022, ανεξάρτητα από την αβεβαιότητα του κορονοϊού.

oikogeneia 2022 2

1. Προσέξτε τον εαυτό σας

Πριν φροντίσουν την οικογένειά τους οι γονείς, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν μια εποχή αλλαγής, απώλειας και άγχους. Και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το άγχος των παιδιών, μιας και πηγάζει από τους ίδιους τους γονείς. Είναι γνωστό ότι όταν ένας γονιός είναι αγχωμένος, αγχώνεται και το παιδί του.

Μπορεί να χρειαζόμαστε θεραπεία, περισσότερο χρόνο μόνοι μας ή στιγμές χαλάρωσης. Η Jessica Zimmerman, μια εγκεκριμένη σύμβουλος EMDR που έχει εργαστεί με εφήβους και οικογένειες για 20 χρόνια, λέει στο Parents.com ότι η πανδημία είναι ένα «παγκόσμιο κοινό τραύμα» και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία εξακολουθούν να εκτυλίσσονται.

«Ανυπομονώντας για το 2022, νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν από τον εαυτό τους», λέει η Zimmerman.

2. Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν μια μέρα στο χιόνι

Μπορεί ακόμη στην χώρα μας να μην έχει χιονίσει, όμως σε αρκετά βουνά γύρω μας έχει πέσει αρκετό χιόνι και είναι μια ευκαιρία για μια μονοήμερη εκδρομή.

Είναι γνωστό ότι οι μέρες που τα παιδιά περνούν στο χιόνι είναι αξέχαστές και δεν ξεχνιούνται. Είναι πηγή ευτυχίας, γι' αυτό και πρέπει να τα αφήνετε να διασκεδάζουν. Τα αυξημένα κρούσματα, κάνουν πολλούς γονείς να νιώθουν ανασφάλεια, κρατώντας τα παιδιά μέσα στο σπίτι, για την ασφάλειά τους, όμως, θα πρέπει να σκεφτούν ότι τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω για να χαρούν. Μια βόλτα στο βουνό, ειδικά τώρα τον χειμώνα, θα κάνει τα παιδιά να ξεχάσουν για λίγο την πανδημία και όλα εκείνα που τα κρατά πίσω.

oikogeneiakes stigmes

3. Κάντε τις οικογενειακές στιγμές να αξίζουν

Αφήστε τα τηλέφωνα, τα iPad και τα tablet μακριά, ξεσκονίστε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας και βρείτε τρόπους να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί ως οικογένεια σκόπιμα. Ίσως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να κάθεστε μαζί στο τραπέζι είτε για να απολαύσετε το πρωινό, είτε το μεσημεριανό, είτε το βραδινό. Μπορείτε επίσης, να ορίσετε μια νύχτα την εβδομάδα για μια οικογενειακή ταινία ή ότι θα τρώτε ένα συγκεκριμένο junk food μια συγκεκριμένη μέρα. Π.χ. μπορείτε να πείτε ότι οι Παρασκευές είναι οι μέρες burger ή οι μέρες για σουβλάκια.

4. Βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να δίνει κάποιος στους άλλους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Για να μην αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τώρα για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Δώστε φαγητό σε έναν άστεγο, χαρίστε του ρούχα ή κουβέρτες, ρωτήστε στην εκκλησία της γειτονιάς αν χρειάζονται βοήθεια σε κάτι, προσφέρετε το φαγητό που περισσεύει.

5. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τη φωνή τους

Εάν επιθυμούμε μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια το 2022, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά μας ότι οι φωνές, οι απόψεις και τα συναισθήματά τους έχουν εξίσου την ίδια σημασία με τις δικές μας απόψεις και τα δικά μας συναισθήματα. Μπορεί να είμαστε εξίσου ανίσχυροι με τα παιδιά μας όσον αφορά την προοπτική της πανδημίας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτήν και μπορούμε να πιστέψουμε ότι το κλειδί για τη συνολική ευτυχία ξεκινά από το σπίτι.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved