12 τρόποι για πιο ήρεμο και ευχάριστο πρωϊνό ξύπνημα των παιδιών!

Η δυσκολία του πρωινού ξυπνήματος και η βιασύνη της τελευταίας στιγμής, αγχώνει πολλούς γονείς που τρέχουν για να προλάβουν και το σχολείο και τη δουλειά.

12 τρόποι για πιο ήρεμο και ευχάριστο πρωϊνό ξύπνημα των παιδιών!

Τα παιδιά δε σηκώνονται, δε ντύνονται, δε τρώνε. Μια καθημερινή δυσκολία που ξεκινάει την ημέρα με άγχος και νεύρα. Για να είναι τα πρωινά σας πιο ήρεμα και ευχάριστα, σας δίνουμε 12 ιδέες που βοηθάνε τα παιδιά και όλη την οικογένεια, να είστε έτοιμοι στην ώρα σας:

Ξυπνήστε πρώτοι

147985079

Μπορεί να είστε κουρασμένοι αλλά το να ξυπνάτε πρώτοι, σας βοηθάει στο να έχετε λιγότερο άγχος. Θα έχετε μια πιο χαλαρή ημέρα αν ετοιμάζεστε πρώτα εσείς και μετά τα παιδιά σας για το σχολείο. Θα μπορείτε επίσης να φτιάχνετε το πρωινό, όση ώρα τα παιδιά ετοιμάζονται και δε θα χρειάζεται να τρέχετε να προλάβετε τα πάντα αφού θα έχετε ελεύθερο χρόνο.

200488682-001

Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ

Το κλειδί για να είστε έτοιμοι γρήγορα το πρωί, είναι να ετοιμάζετε τα πράγματά σας από το προηγούμενο βράδυ. Βγάλτε έξω τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί σας το πρωί, βεβαιωθείτε ότι η τσάντα του είναι γεμάτη και ότι έχει κάνει τις εργασίες του.

Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα

166620332


Αν τα παιδιά ξέρουν πότε είναι η ώρα του πρωινού, θα ξέρουν πότε να πλύνουν τα δόντια τους, πότε να ντυθούν και να φάνε, χωρίς άσκοπο χάσιμο χρόνου. Επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα καθημερινά, θα κάνει τις κινήσεις τους «αυτόματες». Χρονομετρήστε πόση ώρα παίρνει στα παιδιά να είναι στη πόρτα όταν τους πείτε ότι είναι η ώρα να φύγετε.

Φτιάξτε ένα «φορητό» πρωινό

180794333


Αν κάποια μέρα αργήσετε να ετοιμαστείτε και έχετε καθυστερήσει, φτιάξτε ένα πρωινό που μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας μέσα στο σπίτι καθώς ετοιμάζεστε χωρίς να λερώνει. Φτιάξτε ένα υγιές πρωινό όπως για παράδειγμα δημητριακά με γάλα και βάλτε από πάνω λίγα αμύγδαλα και καρύδια για έξτρα δόση βιταμινών. Μπορείτε επίσης να πάρετε στο αμάξι τρόφιμα που δε λερώνουν και δεν είναι περίπλοκα, όπως κρουασάν, τοστ ή φρούτα.

57449309

Βάλτε τους να ανταγωνιστούν

Για τα μικρά παιδιά είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αν τους κάνετε να ανταγωνίζονται λέγοντας τους, «όποιος πάει πιο γρήγορα στο πόρτα είναι σουπερ ήρωας». Παίζοντας «ποιος μπορεί να το κάνει πρώτος», βοηθάει τα παιδιά να ξυπνήσουν με ενέργεια και να επιταχύνουν τη διαδικασία ετοιμασίας τους και να είναι έτοιμα την ώρα που πρέπει.

Σβήστε το

181312425


Αν είστε εθισμένοι στα κινητά και το ίντερνετ, θα είναι δύσκολο να τα κλείσετε το πρωί. Πρέπει να αποφεύγετε να ελέγχετε τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα και να σερφάρετε στο διαδίκτυο πριν πάτε τα παιδιά στο σχολείο. Πάντα ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αναπόφευκτα, θα ξοδέψετε περισσότερο χρόνο από ότι είχατε σχεδιάσει.

Σχεδιάστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο

78401094


Κρατήστε ένα ημερολόγιο που θα μπορούν όλοι να το ακολουθούν. Είναι ωραίο οπτικά να μπορείτε να ανατρέχετε σε ένα ημερολόγιο το οποίο κρατάει όλη την οικογένεια σε τροχιά αλλά και υπενθυμίζει κάτι που πιθανόν έχετε ξεχάσει. Γνωρίζοντας τι θέλει το παιδί και ποια μέρα, θα βοηθήσει στο να είστε πιο οργανωμένοι και να αποφεύγετε την βιασύνη όταν πρέπει να φύγετε.

80707248

Νωρίς στο κρεβάτι

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα πάει νωρίς για ύπνο. Ιδανικά, τα παιδιά πρέπει τρώνε το βραδινό τους στις 7μ.μ. και να κοιμούνται στις 8.30μ.μ. Δεν πρέπει να περνάνε πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή ή στη τηλεόραση, γιατί επηρεάζει την ποιότητα ύπνου τους. Οι σοκολάτες και τα γλυκά πριν κοιμηθούν, είναι απαγορευτικά διότι έχουν πολλή ζάχαρη προσφέροντας του ενέργεια που τα κρατάει ξύπνια.

Σημειώστε τις δυσκολίες που έχουν

81386622


Ανάλογα την ηλικία του παιδιού σας, υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν μπορεί να καταφέρει. Σε αυτή τη περίπτωση, βρείτε τα και σημειώστε τα. Αν για παράδειγμα δε μπορεί να δέσει τα παπούτσια του ή του παίρνει πολλή ώρα, βοηθήστε το αντί να του λέτε να το κάνει μόνο του.

Αφήστε τα να χάσουν το λεωφορείο

146003549


Αν τα παιδιά σας έχουν τη τάση να καθυστερούν συνεχώς και να χάνουν το λεωφορείο τους, αφήστε τα να υποστούν τις συνέπειες. Θα του μάθετε βέβαια πως να είναι συνεπής αλλά μη τον διευκολύνετε και καλομαθαίνει. Μη το πηγαίνετε εσείς στο σχολείο με το αυτοκίνητο και αφήστε το να μελετήσει στο σπίτι. Αυτή η στρατηγική θα το κάνει να θέλει να πηγαίνει σχολείο στην ώρα του.

Σταματήστε τα πρωινά δράματα για το ντύσιμο

Desktop8


Αν το παιδί σας, σας ταλαιπωρεί με το πρωινό ντύσιμο ακόμα και τα σαββατοκύριακα, αγοράστε ένα αποθηκευτικό οργάνωσης (για μεγαλύτερη ευκολία αγοράστε κρεμαστά που μπορείτε να τα κρεμάσετε μέσα στη ντουλάπα). Οργανώστε σε αυτό τα σετ ρούχων που θα φορέσει το παιδί όλη την εβδομάδα και αφήστε το να διαλέγει κάθε πρωί από ένα. Μεθοδικά θα σταματήσει να γκρινιάζει και θα μάθει να ντύνεται μόνο του και πιο γρήγορα.

Προειδοποιητικά σήματα

173299362


Πολλά παιδιά έχουν τη τάση να αποσπάται η προσοχή τους εύκολα και να αφήνουν στη μέση κάποια απασχολία ή εργασία τους. Για να τα βοηθήσετε να έχουν ένα πρόγραμμα, δώστε στα παιδιά σας προειδοποιητικά σήματα των 2, 5 και 10 λεπτών για να επανέλθουν σε αυτό που έκαναν. Προγραμματίστε ένα χρονοδιακόπτη που με το άκουσμα του θα επανέρχονται στην ασχολία τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved