Δεύτερη φορά μαμά! Οι αλλαγές με τον ερχομό του μωρού, η αντιμετώπιση του μεγάλου παιδιού και η καθημερινότητα!

Ήρθε η ώρα που αποφασίσατε να κάνετε δεύτερο μωράκι! Καιρό βέβαια η κάθε γυναίκα παλεύει μέσα της με την εξής σκέψη: "Θα το αγαπάω όσο το πρώτο; Γίνεται"; "Νιώθω ότι στο πρώτο έχω δώσει όλη μου την αγάπη και πιστεύω ότι δεν μπορώ να αγαπήσω παραπάνω"! "Και αν στερήσω τον χρόνο μου από το πρώτο μου παιδάκι, δεν θα νιώθει άσχημα"; Κυριαρχεί μεγάλο άγχος σε μία γυναίκα, μέχρι την στιγμή που η δεύτερη εγκυμοσύνη της γίνεται πραγματικότητα!

Δεύτερη φορά μαμά! Οι αλλαγές με τον ερχομό του μωρού, η αντιμετώπιση του μεγάλου παιδιού και η καθημερινότητα!

Όλα είναι τόσο ίδια και γνώριμα αλλά και τόσο διαφορετικά! Μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης έρχεται και η χαρά και ύστερα ο πρώτος υπέρηχος!

Ακολουθεί η αγωνία της μάνας αν θα ακούσει την καρδούλα να χτυπά όπως πρέπει και τότε εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια αγάπης για αυτό το μικρό πλασματάκι που πρόκειται να έρθει στον κόσμο! "Είναι δυνατόν; Αγαπάω το άλλο λιγότερο; Όχι δεν το αγαπάω λιγότερο! Το αγαπάω το ίδιο, δεν έχει αλλάξει κάτι! Μα πόση αγάπη μπορεί να χωρέσει η καρδιά της μαμάς"; Η απάντηση είναι πολλή αγάπη, καθώς σε κάθε της παιδάκι η καρδιά μιας μάνας δεν χωρίζεται αλλά μεγαλώνει για να αγαπάει το ίδιο όλα της τα μωρά.

defteriforaegkios

Η δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ίδια με την πρώτη αλλά τις περισσότερες φορές είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γι' αυτό. Ως πιο έμπειρες όμως την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και πλέον ξέρουμε τι μας συμβαίνει, τι σημαίνει το κάθε σύμπτωμα ή ο πόνος που νιώθουμε και δεν αγχωνόμαστε τόσο όσο στην πρώτη εγκυμοσύνη!

Τι θα γίνει, όμως, με το πρώτο παιδάκι; Πώς θα το απασχολούμε ενώ είμαστε έγκυες; Αν το πρώτο παιδί είναι ηλικίας 5 ετών και άνω είναι εύκολο να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Και επειδή ό,τι ηλικία και να έχει το παιδί θα δημιουργηθεί σίγουρα το αίσθημα της ζήλιας -καθώς όσο και να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις ισορροπίες δεν παύει το πρώτο να χάνει την αποκλειστικότητα- θα του εξηγήσετε τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει το μωρό ώστε να έχει περίπου μια ιδέα για το πώς θα είναι η ζωή μετά τον ερχομό του μωρού.

defteriforaegkios1

Αν το παιδί είναι μικρότερο και δεν μπορεί να καταλάβει όσο και να εξηγούμε, πρέπει να έχουμε τον τρόπο μας να το απασχολούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε ούτε εμείς. Ταυτόχρονα, το προετοιμάζουμε για τον ερχομό του μωρού εξηγώντας του καθημερινά και όσο απλά μπορούμε, για τις αλλαγές που θα φέρει το νέο μέλος!

Το καλύτερο είναι σε υπερήχους όπως για την αυχενική διαφάνεια, για τη Β' επιπέδου και doppler , να έχουμε το πρώτο παιδάκι μας μαζί. Να νιώθει ότι είναι μέλος της οικογένειας και ότι δεν έχει παραμεριστεί εξαιτίας του μωρού. Σε υπερήχους ρουτίνας δεν χρειάζεται να έρχεται μαζί ή να γνωρίζει ότι πήγατε.

Από προσωπική εμπειρία το λέω καθώς σε έναν υπέρηχο ρουτίνας πήγα μόνη μου και έφερα τον υπέρηχο να τον δει ο γιος μου. Εκείνος στεναχωρήθηκε και μου είπε "μαμά ήθελα και εγώ να είμαι εκεί και να με πάρετε αγκαλίτσα να βγάλουμε όλοι μαζί φωτογραφία". Δεν καταλάβαινε ακριβώς τι είναι ο υπέρηχος. Στενοχωρήθηκα πολύ που νόμιζε ότι δεν τον θέλαμε εκεί μαζί μας.

Όσον αφορά το πώς θα παίζετε με το πρώτο παιδάκι ενώ είστε έγκυες, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε μαζί του ενώ είστε καθιστές, χωρίς να τρέχετε κλπ. Ζωγραφική, παζλ , λίγη ώρα μπροστά από την τηλεόραση για να δει το αγαπημένο του καρτούν... Αφήστε τον μπαμπά να παίξει κυνηγητό και άλλα παιχνίδια που χρειάζονται ενέργεια και έντονη δραστηριότητα! Σημαντικό είναι να ξεκουράζεστε τις ώρες που ξεκουράζεται και το παιδί ,ακριβώς όπως θα κάνατε και με ένα νεογέννητο.

Ακόμα και αν θέλει αγκαλιά, μπορείτε να το πάρετε αφού καθίσετε πρώτα κάπου.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας θα διαπιστώσετε πολλές διαφορές με την πρώτη. Θα καταλάβετε τις κινήσεις του μωρού νωρίτερα από ό,τι στο πρώτο παιδί. Και πλέον ξέρετε τα συμπτώματα της γέννας και έτσι δεν θα αγωνιάτε για τις συσπάσεις που νιώθετε στα μέσα της εγκυμοσύνης σας φοβούμενες ότι ήρθε η ώρα να γεννήσετε πρόωρα αφού ξέρετε ήδη ότι αυτές οι συσπάσεις γίνονται για την προετοιμασία της μήτρας!

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστείτε, είτε από συγγενείς είτε ακόμα και από κάποια γειτόνισσα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα και καλό είναι να προσαρμόσετε τις ώρες που τρώτε με τις ώρες του παιδιού ώστε να τρώτε σωστά.

Προετοιμάστε τα πράγματα του μωρού που θα έρθει στον κόσμο με τη βοήθεια του παιδιού σας. Πρέπει να νιώθει συνεχώς ότι είναι μέλος της οικογένειας, είναι πολύ σημαντικό. Εξηγήστε του από νωρίς ότι θα πρέπει να λείψετε από το σπίτι για μερικές μέρες για να πάτε να φέρετε το μωρό. Είναι ωραίο να του πείτε πως το μωρό θα του φέρει και κάποιο δώρο και έτσι θα το περιμένει με ακόμα μεγαλύτερη χαρά!

Αν το νοσοκομείο όπου θα γεννήσετε σας το επιτρέψει, μπορείτε να πείτε να σας φέρουν το παιδί να δει τόσο εσάς όσο και το νέο μέλος. Αν μπορέσει να έρθει, μην δώσετε πολλή σημασία εκείνη την ώρα στο μωρό αλλά στο πρώτο σας παιδάκι. Το ίδιο να πείτε και στους συγγενείς που θα είναι εκεί την ίδια ώρα. Αν δεν το επιτρέπει το νοσοκομείο να έρθει το παιδί, θα μπορούσατε να κατεβείτε, αν μπορείτε βέβαια, στον κοινόχρηστο χώρο του νοσοκομείου να δείτε το παιδί σας που σίγουρα θα του έχετε λείψει πολύ!

Όταν με το καλό γυρίσετε σπίτι θα δείτε και εσείς ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι ήταν με το πρώτο σας μωρό! Δεν έχετε το άγχος του άγνωστου. Γιατί κλαίει το μωρό, αν πεινάει, αν πονάει, πώς θα το κάνετε μπάνιο... Όλα πλέον είναι γνώριμα και εύκολα σαν να τα κάνατε από πάντα. Το καλό με αυτή την εγκυμοσύνη είναι ότι θα ευχαριστηθείτε την κάθε στιγμή της και μετά την κάθε μέρα με το νέο σας μωρό, χωρίς το άγχος της «πρωτάρας».

Πάνω απ' όλα θα έχετε πιο οργανωμένη μέρα σας και πλέον ό,τι κάνετε, θα το κάνετε μαζί με το μεγαλύτερο παιδί σας. Αφήστε το να σας βοηθήσει να του αλλάξετε πάνα, να το κάνετε μπάνιο, να κάνετε παιχνιδάκια όλοι μαζί και όλα θα κυλήσουν αρμονικά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved