Νέα μαμά, είσαι η πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σου

Μια μαμά μιλάει για το δύσκολο διάστημα της προσαρμογής και της αποδοχής μετά τον τοκετό.

Νέα μαμά, είσαι η πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σου
Bigstock

Αγαπημένη νέα μαμά,

Μακάρι να μπορούσες να δεις ό,τι βλέπω εγώ.

Ξέρω τι μπορεί να βλέπεις γιατί το έβλεπα κι εγώ στον εαυτό μου όταν ήμουν νέα μαμά.

Έβλεπα κάποιον που δεν αναγνώριζα στον καθρέφτη.

Έβλεπα ένα σώμα τεντωμένο, φουσκωμένο, με γάλα να τρέχει, εύθραυστο. Έβλεπα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου, νέες γραμμές στο δέρμα μου, μαλλιά άπλυτα και αχτένιστα. Έβλεπα υγρούς λεκέδες στη μπλούζα μου από το γάλα, ιδρώτα κάτω από τις μασχάλες μου. Έβλεπα μία κοιλιά που πια δεν ήταν το σπίτι του μωρού μου. Αντί για αυτό ήταν άδεια, μεγάλη και ξένη σε σχέση με το σώμα μου όπως το ήξερα. Κάτω στην κοιλιά έβλεπα μία ουλή, πρησμένη, «θυμωμένη», μία υπενθύμιση αυτού που εκλάμβανα ως αποτυχία. Έβλεπα γλουτούς που δεν θα έμπαιναν ποτέ ξανά στα τζιν που φορούσα πριν την εγκυμοσύνη, και ήμουν αναγκασμένη να αγοράσω καινούρια ρούχα σε νούμερα που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήμουν προκατειλημμένη απέναντί τους.

Δεν μου άρεσε αυτή που έβλεπα όταν ήμουν νέα μαμά.

Δεν ήξερα εκείνη τη γυναίκα ακόμα. Δεν την αποδεχόμουν. Ήμουν επικριτική και αγενής στη γυναίκα στον καθρέφτη. Όταν ήμουν εύθραυστη, μόλις είχα ξεκινήσει να ανακαλύπτω τον καινούριο μου εαυτό, δεν με έβλεπα σαν κάποια καινούρια, σε αντίθεση με το γλυκό μου μωρό.

Το να το παραδέχομαι αυτό κάνει την καρδιά μου να πονάει. Γιατί όταν κοιτάζω πίσω τώρα, βλέπω έναν φοβισμένο νέο άνθρωπο. Ένα νέο εαυτό που του άξιε όλη η ευγνωμοσύνη και η στοργή που παρείχα στο μωρό μου. Ποτέ κοιτώντας το μωρό μου δεν θα έλεγα «Πο, αυτό το βρεφικό λίπος είναι αηδιαστικό». Αντί αυτού έλεγα «Κοίτα αυτό το αφράτο ποδαράκι. Είναι τόσο υπέροχο». Γιόρταζα κάθε γραμμάριο που έπαιρνε το μωρό μου και γέμισα το νέο του δέρμα με φιλιά. Όταν έβγαζε γουλιές ή έκανε κακά παντού, δεν ένιωθα ντροπή για αυτό που κάνει εντελώς φυσικά το σώμα του. Το καθάριζα απαλά, του άλλαζα πάνα, το αγκάλιαζα, το φιλούσα. Γιόρταζα και αγαπούσα αυτό το μικρό θαύμα και μόνο επειδή ήταν εκεί.

Τα μωρά μας είναι κάτι νέο και υπέροχο που χρειάζεται φροντίδα, χάδια και αγάπη. Οι νέες μαμάδες είναι επίσης κάτι νέο και όμορφο που χρειάζεται στήριξη, φροντίδα και αγάπη. Μακάρι να ήμουν τόσο γενναιόδωρη και τόσο δεκτική με τον νέα μου εαυτό μετά τον τοκετό, όπως ήμουν και με το μωρό μου.

Για αυτό, νέα μαμά, θέλω να ξέρεις τι βλέπω:

Βλέπω μία γυναίκα τόσο φρέσκια, τόσο αγνή όπως και το μικροσκοπικό της μωρό. Βλέπω μία γυναίκα που δεν ξέρει ακόμα πόσο όμορφη είναι.

Βλέπω ευαισθησία και δύναμη.

Βλέπω μία γυναίκα που ζει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της νέας της επιδερμίδας, χωρίς ακόμα να είναι σίγουρη πώς θα γιατρευτεί.

Βλέπω μία γυναίκα που είναι δυνατή με τρόπους που δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει. Βλέπω έναν νέο άνθρωπο να γεννιέται που ακόμα δεν ξέρει ότι αξίζει τόση ευγνωμοσύνη και φροντίδα, όπως το μωρό που κρατά στα χέρια της.

Μακάρι να μπορούσε να δεις αυτό που βλέπω εγώ όταν σε κοιτάζω.

Είσαι η πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σου μέχρι τώρα.

Πηγή κειμένου: motherly.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved