Ξηροί καρποί: Ένα μπολ γεμάτο διατροφική αξία!

Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών μας.

Ξηροί καρποί: Ένα μπολ γεμάτο διατροφική αξία!

Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούνταν δεδομένη η απαγόρευση έως το 5ο έτος των παιδιών για αλλεργικές αντιδράσεις, τώρα όμως οι έρευνες καταρρίπτουν τον μύθο. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς μπορούν και πρέπει να δίνουν ξηρούς καρπούς στα βρέφη μετά τον 6ο μήνα, αρκεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας. Η προσθήκη τους στο διαιτολόγιο του βρέφους από τη μικρή ηλικία, αυξάνει την θρεπτική αξία των γευμάτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών εκδηλώσεων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Όπως αναφέρει το advancehealth, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν ξεχνάμε να ρωτήσουμε τον/την παιδίατρο μας για το πότε πρέπει να του δώσουμε ξηρούς καρπούς και πάντα η κατανάλωση να γίνεται υπό την επίβλεψη μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του πνιγμού.


Αμύγδαλα: Μια χούφτα αμύγδαλα (30γρ.) αποδίδει 165 θερμίδες και περιέχει 9γρ. μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθόλου χοληστερόλη και το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε
Καρύδια: Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα καρύδια, σε συνδυασμό με τα Ω3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.
Φιστίκια: Τα φιστίκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (νιασίνης, φυλλικού οξέος, Β3), συμβάλλοντας έτσι στην υγεία του δέρματος και την τόνωση του μεταβολισμού. Επίσης, περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικές στερόλες, οι οποίες ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.
Φουντούκια: Τα φουντούκια περιέχουν σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, απαραίτητο συστατικό για τις αντιοξειδωτικές διεργασίες του οργανισμού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved