Τι μπορώ να φάω στις γιορτές για να μην πάρω έξτρα κιλά;

Το δίλημμα των γιορτών των Χριστουγεννένων  για τις περισσότερους από εμάς είναι πώς θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς που βρίσκονται συνεχώς μπροστά μας.

Τι μπορώ να φάω στις γιορτές  για να μην πάρω έξτρα κιλά;

Κοινώς, πώς θα γίνει να φάμε χωρίς να παχύνουμε. Πόση πια αυτοσυγκράτηση να δείξεις όταν το φαγητό είναι ...παντού;

Εδώ όμως είναι και το μυστικό: Επειδή για πολλές μέρες τα γλυκά και τα φαγητά είναι άφθονα, δημιουργείται – ακόμα και στο μάτι- ένας κορεσμός. Νοιώθετε ότι δεν θέλετε να φάτε άλλο κουραμπιέ ή άλλο μελομακάρονο. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξετε …πειθαρχία. Αν πάλι δεν έχετε τέτοιο θέμα και αποζητάτε σε καθημερινή βάση ένα γλυκάκι θα πρέπει να σκεφτείτε το εξής: Δεν τρώμε σε μια μέρα ότι θα τρώγαμε σε μία εβδομάδα.

Επίσης, στις γιορτές δεν ξεκινάμε ποτέ δίαιτα, είναι καταδικασμένη! Αποφεύγουμε πέραν των γλυκών, να τρώμε και επιπλέον λιπαρά (μπισκότα ,σοκολάτα γάλακτος) ή φαγητά με κρέμες γάλακτος, ζυμαρικά και ψωμιά. Μην ξεχνάτε να τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ( σαλάτα, φρούτα), έτσι ώστε το στομάχι σας να μην είναι άδειο και πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να επιλέξουμε το είδος και το μέγεθος του γλυκού που αναλογεί στις ανάγκες μας.

Και για να έχετε μία ακριβή εικόνα των θερμίδων των χριστουγεννιάτικων γλυκών, ρίξτε μία ματιά παρακάτω:

Μελομακάρονα

Eίναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτών με πολλές πλέον παραλλαγές. Η γλυκύτητά τους προέρχεται από το μέλι και όχι από τη ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.Ένα μελομακάρονο, μέτριο σε μέγεθος, έχει 180-220 θερμίδες. Θεωρούνται καλύτερη επιλογή από θερμιδικής απόψεως σε σχέση με τους κουραμπιέδες καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη.

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές εκτός από βούτυρο έχει και καβουρδισμένα αμύγδαλα, με υψηλή θρεπτική αξία. Επειδή ποτέ ένας κουραμπιές δεν είναι αρκετός να θυμάστε ότι το κάθε κομμάτι έχει 150-250 θερμίδες ( το μέγεθος είναι μικρό προς μέτριο).

Δίπλες

Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν γιατί πιστεύουν ότι το λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί, προσθέτει πολλά κιλά ενώ δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού επιβαρύνοντας το στομάχι. Η αλήθεια είναι πως έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Εδώ ανεβαίνουμε λίγο σε θερμίδες, καθώς μία δίπλα έχει περί τις 200-240.

Βασιλόπιτα

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα και φλουρί; Δεν γίνεται. Η παραδοσιακή βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το ένα κομμάτι των 100γρ. προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά.

Γαλοπούλα και χοιρινό

Είναι ενδεικτικό ότι τα 15 γραμμάρια πέτσας από τη γαλοπούλα αποδίδουν 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα, οι θερμίδες του γουρουνόπουλου στον φούρνο αυξάνονται κατά σχεδόν 300 ανά 100 γραμμάρια κρέατος όταν καταναλώνεται με την πέτσα του. Χωρίς πέτσα, πάντως, η γαλοπούλα είναι η καλύτερη επιλογή ( δεν μιλάμε για την γέμιση) ενώ όσον αφορά το χοιρινό, επιλέξτε μπούτι, ψαρονέφρι ή κότσι.

Διαβάστε επίσης

Η διατροφή του παιδιού στις γιορτές- Σημειώστε τα SOS
Χριστούγεννα και παιδί: Τι μπορεί να φάει στο γιορτινό τραπέζι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved