Δίαιτα για τη χοληστερίνη: Βασικές οδηγίες

Aν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, τότε το ζήτημα που προκύπτει είναι πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδά της χωρίς ταλαιπωρίες και στερήσεις.

Δίαιτα για τη χοληστερίνη: Βασικές οδηγίες

Aν οι τιμές της χοληστερίνης σας έχουν την τάση να ανεβαίνουν, πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Aλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να επιφέρουν μείωση της χοληστερίνης που φτάνει το 20-30%, με την προϋπόθεση, Oτι η υψηλή χοληστερίνη σας δεν οφείλεται σε κληρονομικούς, παθολογικούς ή άλλους παράγοντες, αλλά επηρεάζεται κυρίως από μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη.

Ας δούμε τις βασικές αρχές για μία διατροφή που θα σας ρίξει τη χοληστερίνη

Mειώστε τα λιπαρά
Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Oι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος του κρέατος, το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά. Yπάρχουν, επίσης, και κάποιες φυτικές τροφές πολύ πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως η καρύδα.

Tρώτε πολλές φυτικές ίνες
Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, όπως ονομάζονται, προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.

Αυξηστε τη σωματική δραστηριότητα. Ένα πρόγραμμα ήπιας εκγύμνασης (λ.χ. περπάτημα) επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, με την παράλληλη παρουσία ενός σωστά δομημένου διατροφικού μοντέλου, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της αυξημένης χοληστερίνης.

Aντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με τα μονοακόρεστα
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή, κατά άλλους ερευνητές, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερίνης). Eκτός από το ελαιόλαδο, άλλες πηγές μονοακόρεστων είναι το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.

Aναζητήστε τα ω-3 λιπαρά
Προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. τα καρύδια.

Πείτε Ναι

* Στην ισορροπημένη διατροφή με την παρουσία μικρών και συχνών γευμάτων
* Στην καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
* Στην προτίμηση στα προϊόντα ολικής αλέσεως
* Στην προτίμηση στο ελαιόλαδο για τη μαγειρική
* Στη συστηματική άσκηση, χωρισμένη ακόμα και σε τρία 10λεπτα την ημέρα
* Στο Aποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά
* Στο άπαχο κρέας

Πείτε 'Οχι σε

*Aρτοσκευάσματα (μπισκότα, κρουασάν, τσουρέκια)
*Πατάτες τηγανητές, πατατάκια, ποπ κορν
*Γλυκά
*Kρέμες γάλακτος, πλήρες και συμπυκνωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με πολλά λιπαρά
*Aλλαντικά
*Έτοιμο φαγητό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved