Γιατί όσο μεγαλώνουμε αδυνατίζουμε πιο δύσκολα;

Οσο περνούν τα χρόνια κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε αδυνατίζουμε πιο δύσκολα;

Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, οι ορμόνες αλλά και ο μεταβολισμός είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας δίαιτας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι γυμνάζονται συστηματικά, ήδη από την ηλικία των 30 ετών, η μυϊκή τους μάζα ελαττώνεται λίγο κάθε δεκαετία και αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό.

Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι καθώς περνούν τα χρόνια, ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες. Επομένως θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες, κοινώς να τρώει λιγότερο, προκειμένου να μη χρειαστεί να κάνει δίαιτα για για να αδυνατίσει!

Επίσης, ειδικά για τις γυναίκες σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά τους για να χάσουν κιλά, παίζουν και οι ορμόνες. Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, δηλαδή των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, τυπικά αρχίζουν να ελαττώνονται γύρω στην ηλικία των 50 ετών στις γυναίκες και λίγο αργότερα στους άνδρες αντιστοίχως, εντείνοντας την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Παράλληλα, καθώς μεγαλώνουμε κουραζόμαστε πιο συχνά, νοιώθουμε πόνους και γυμναζόμαστε πιο σπάνια. Οι ειδικοί προτείνουν να εστιάζουμε κυρίως στη διατήρηση του σωματικού βάρους , χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις, διασφαλίζοντας μια καλή φυσική κατάσταση. Όπως άλλωστε σε όλες τις δίαιτες, το ζητούμενο δεν είναι η απώλεια των κιλών αλλά η διατήρησή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και με μια φυσική δραστηριότητα.

Μία λύση είναι επίσης η αύξηση της μυϊκής μάζας με προπόνηση με βάρη που μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved