Κιλά στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να μην ξεφύγετε

Ας δούμε μερικές συμβουλές στον τρόπο ζωής σας και στη διατροφή σας, ώστε να μην πάρετε πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη σας. 

Κιλά στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να μην ξεφύγετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και της λοχείας η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τη γυναίκα όσο και για το βρέφος. Βασική αρχή αποτελεί η σύσταση ότι η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πάρει από 9 έως και 11 -15 κιλά αλλά ταυτόχρονα χωρίς αυτό να υποδαυλίζει το διατροφικό της status αλλά και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Φυσικά τα κιλά αυτά αφορούν μια γυναίκα με υγιές σωματικό βάρος πριν τη σύλληψη ενώ οι λιποβαρείς γυναίκες θα πρέπει να πάρουν λίγο παραπάνω βάρος και οι υπέρβαρες λιγότερο.

Το παν είναι να μπορεσετε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα γεύματα, να έχει μεγάλη ποικιλία τροφών, να είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά (καλά πλυμένα), να περιέχει 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών, και τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται την περίοδο της εγκυμοσύνης η συχνή κατανάλωση ψαριών όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί καθώς είναι πιθανόν να περιέχουν υδράργυρο σε ποσότητα επιβλαβή για το νευρικό σύστημα του μωρού, η κατανάλωση ωμού ψαριού (σούσι) ή ελαφρά ψημένου κρέατος που μπορεί να αποτελούν εστίες βακτηρίων και η χρήση βοτάνων με άγνωστες παρενέργειες για το μωρό και τη μητέρα.

Να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα υγρά την ημέρα: νερό (όχι με ανθρακικό) χυμούς φρούτων (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη), ελαφρύ τσάι και διάφορα άλλα αφεψήματα.

Να θυμάστε μια μικρή παράβαση που και που δεν πειράζει.

Στο γραφείο, επιλέξτε για σνακ γιαούρτι, άπαχο γάλα, φρούτα, λαχανικά και κράκερ ανάλατα.

Να θυμάστε ότι εφόσον τα κιλά που πήρατε στην εγκυμοσύνη δεν έχουν υπερβεί τα φυσιολογικά όρια το σώμα από μόνο του θα επανέλθει στα κιλά του αλλά ακόμη και να έχετε πάρει ορισμένα κιλά ο θηλασμός από μόνος του αποτελεί μια ενεργειακή δαπάνη για τον οργανισμό με αποτέλεσμα να χάσετε ορισμένα κιλά. Η γενικότερη σύσταση είναι ότι οποιασδήποτε απώλεια βάρους είναι καλό να ξεκινήσει μετά από 6-8 εβδομάδες από τον τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved