Δίαιτα μετά τον τοκετό: Πόσο δύσκολο είναι χάσετε τα περιττά κιλά

Η απώλεια βάρους  μετά τον τοκετό απασχολεί το σύνολο των γυναικών.

Δίαιτα μετά τον τοκετό: Πόσο δύσκολο είναι χάσετε τα περιττά κιλά

Ακόμα και εκείνες που κατάφεραν να ελέγξουν τα κιλά τους, θέλουν να απαλλαγούν από τα 2- 3 κιλά που τους έμειναν από τη γέννα. Η αλήθεια είναι, ότι η απώλεια των περιττών κιλών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ξέρουν όσες πασχίζουν να χάσουν κιλά με κάθε τρόπο. Με εξαντλητικές δίαιτες- που δεν ενδείκνυνται ειδικά αν θηλάζετε-, με διατροφή, με στέρηση, με ...αυτοσχεδιασμούς.

Το άλφα και το ωμέγα για την απώλεια των κιλών είναι η ψυχολογία. Πρέπει να είστε σε θέση να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή χωρίς πειραματισμούς και πισωγυρίσματα. «Η αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος είναι αυτή που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και, δυνητικά, για μια ζωή», υποστηρίζει ο Φαίδων Μάγκος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικότερο χαρακτηριστικό οποιασδήποτε μεθόδου αδυνατίσματος είναι η επίτευξη αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου. Δηλαδή, οι θερμίδες που καταναλώνονται από τη δίαιτα, πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών και αυτές που καίγονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό, καθώς και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δίαιτας, για παράδειγμα η σύστασή της σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη, ο αριθμός και το μέγεθος των γευμάτων, η ώρα κατανάλωσής τους, οι συνδυασμοί τροφών, καθώς και τα διάφορα «μαγικά» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από καιρού εις καιρόν, έχουν πολύ μικρότερη σημασία, ειδικά όσον αφορά στη μείωση του βάρους.

Παράλληλα με την δίαιτα οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα βοηθήσει το μεταβολισμό σας. Το σημαντικό είναι οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησης να είναι ήπιες, ούτως ώστε να διατηρηθούν μακροχρονίως και ιδανικά να ενσωματωθούν σε έναν νέο τρόπο ζωής. «Μόνο τότε μπορεί κανείς να προσβλέπει όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση του χαμένου βάρους», εξηγεί ο κ. Μάγκος.

Να θυμάστε τα εξής:
- Εάν δεν θηλάζετε, προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι θα τρώγατε για να διατηρήσετε το βάρος σας . Η μέση γυναίκα χρειάζεται γύρω στις 1.800 - 2.200 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος της.
-Τροφές όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά δεν έχουν πολλές θερμίδες αν δεν συνδυάζονται με βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Οι ακατέργαστοι υδατάνθρακες αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας και παράλληλα σας χορταίνουν.
-Να προτιμάτε τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι
-Να καταναλώνετε προϊόντα ολικής αλέσεως.
-Τα προϊόντα που στις ετικέτες τους χαρακτηρίζονται ως άπαχα ή light θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.
-Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Ακόμα και το περπάτημα είναι καλύτερο από το...τίποτα.
-Μην επιχειρείτε δίαιτες, δραστικές και μη, χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved