Δίαιτα 500 θερμιδών: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η δίαιτα των 500 θερμίδων ή αλλιώς VLCD (very low-calorie diet) είναι μία αρκετά δύσκολη δίαιτα, όπως κάθε άλλη δίαιτα που είναι χαμηλή σε θερμίδες. Χρειάζεται να ελαττώσετε κατά πολύ το φαγητό που συνήθως τρώτε καθημερινά και συνήθως είναι μείον 800 με 1000 θερμίδες την ημέρα.

Δίαιτα 500 θερμιδών: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η δίαιτα με τις 500 θερμίδες αντικαθιστά τα γεύματα με συμπληρώματα όπως χυμούς, shakes, μπάρες. Η VLCD ουσιαστικά προοριζόταν για ανθρώπους που έχουν πάρα πολλά κιλά ή ανθρώπους που πάσχιζαν να χάσουν γρήγορα κιλά με πολλές επαναλαμβανόμενες και μη αποτελεσματικές δίαιτες.

Η δίαιτα 500 θερμίδων είναι επικίνδυνη και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη ιατρού και διατροφολόγου. Ποια όμως είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε;

1. Μην την κάνετε μόνοι σας
Ένας γιατρός ή διατροφολόγος θα πρέπει να σας καθοδηγεί και να σας επιβλέπει, αν αρχίσετε τη δίαιτα 500 θερμίδων. Ιδανικά θα πρέπει να σας την έχει συστήσει ο ίδιος για να χάσετε τα κιλά που σας απασχολούν. Εκείνος θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα παρακολουθεί την εξέλιξή της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Αν ο γιατρός σας δεν σας τη συστήσει δεν πρέπει να την αρχίσετε.

2. Το 5:2 διατροφικό πρόγραμμα
Κάποιοι συνδυάζουν τη δίαιτα των 500 θερμίδων με την γνωστή πια δίαιτα 5:2. Σε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί κάποιος να καταναλώνει μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή μέχρι 2000 θερμίδες την ημέρα για 5 ημέρες και για 2 μέρες να «πέφτει» στις 500.

3. Πόσες είναι οι 500 θερμίδες;
Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα με το πόσες είναι (ή πόσο λίγη είναι) οι 500 θερμίδες, αν ρίξετε μια ματιά σε έναν θερμιδομετρητή. 2 χούφτες φιστίκια ή ένα κομμάτι pizza pepperoni, έχει 250 θερμίδες. Ένα μήλο έχει κάτι λιγότερο από 80 θερμίδες ενώ δύο κομμάτια τηγανιτό κοτόπουλο έχουν περίπου 400 θερμίδες.

4. Χρειάζεστε θρεπτικές τροφές
Ένα από τα προβλήματα της δίαιτας με τις 500 θερμίδες είναι ότι δεν έχει όρια τα λίπη και τους υδατάνθρακες που θα λαμβάνετε. Ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας και ένα ποτήρι γάλα θα σας δώσει αμέσως 500 θερμίδες. Αν και θεωρείται γεύμα, δεν δίνει τις θρεπτικές αξίες που χρειάζεται ένας οργανισμός. Αυτή η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και ολόκληρους καρπούς.

5. Κίνδυνος ελλείψεων
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της δίαιτας με τις 500 θερμίδες είναι οι βιταμίνες και οι ανόργανες ελλείψεις. Αυτή η έλλειψη από τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Για την ακρίβεια ένας οργανισμός για να είναι υγιής χρειάζεται τουλάχιστον 1200 θερμίδες την ημέρα. Θα πρέπει να κρατάτε υψηλά το σίδηρό σας και να λαμβάνετε βιταμίνη D για να μην πάθετε αναιμία ή έχετε αργότερα προβλήματα οστεοπόρωσης.

6. Θα χάσετε μυική μάζα
Η δίαιτα των 500 θερμίδων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους μύες σας. Μπορεί στην αρχή να βλέπετε τη ζυγαριά να κατεβαίνει αλλά ενδέχεται να χάνετε μυική μάζα και όχι λίπος ή κιλά.

7. Αλλάζει ο μεταβολισμός
Ακόμη ένας κίνδυνος που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι η αλλαγή του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια που θα ακολουθείτε τη δίαιτα 500 θερμίδων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved