Φυτοφαγική διατροφή: Μύθοι και αλήθειες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φυτοφαγική διατροφή και ποια τα οφέλη της για την υγεία. 

Νίκη Παπανικολάου
Φυτοφαγική διατροφή: Μύθοι και αλήθειες
Bigstock

Αυξάνονται οι άνθρωποι που ακολουθούν μία φυτοφαγική διατροφή για λόγους ηθικούς αλλά και υγείας.

Ειδικότερα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, άρα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, κάλιο και αντιοξειδωτικά, και ταυτόχρονα φτωχή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας, όπως είναι η φυτοφαγική δίαιτα, μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

kalokairines-salats-gia-apwleia-varous-2.jpg

Σύμφωνα με την Χριστίνα Παπή, γιατρό, ειδικευθείσα στην Αιματολογία, η φυτοφαγική δίαιτα, αναστρέφει τον διαβήτη τύπου 2 ή μπορεί να τον βελτιώσει. « Έχουμε δει διαφορά και σε αυτοάνοσα ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Είχαμε αποδείξεις εδώ και καιρό για την χορτοφαγική διατροφή. Ο ΠΟΥ έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα τύπου 1Α, αντίστοιχα, υπάρχουν συσχετίσεις και για το κόκκινο κρέας», τόνισε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Όπως εξήγησε «ο vegan δεν τρώει τίποτα ζωικής προέλευσης ούτε ψάρια. Ο χορτοφάγος μπορεί να έχει διαβαθμίσεις. Είναι μια διατροφή που μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ωστόσο χρειάζεται προσοχή και να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης, να μην είναι υποθερμιδική η διατροφή. Δεν υπάρχει όριο ασφαλούς κατανάλωσης στο κρέας και ειδικά στο επεξεργασμένο κρέας», συμπλήρωσε.

Οφέλη της vegan διατροφής στα αυτοάνοσα

Μπορεί η vegan διατροφή να βοηθήσει όσους έχουν αυτοάνοσα; «Έχουμε δει διαφορές κυρίως στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ή στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μειώνεται ο πόνος, ή μπορεί να έχουν οι ασθενείς λιγότερες δυσκαμψίες. Η φυτοφαγική διατροφή έχει από μόνη της αντιφλεγμονώδη δράση», είπε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Παπή.

Φυτοφαγική διατροφή και απώλεια βάρους

Όσοι ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα αδυνατίζουν περισσότερο και ταχύτερα. Αμερικανική έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία μελέτησε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους σε διάστημα τετραετίας, δείχνει ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες με τροφές ποιότητας (που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.ά.) έχουν ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο βάρος σε σχέση με δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητά, γλυκά κ.ά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved