Θέλω να αδυνατίσω αλλά τρώω συνέχεια - Πού οφείλεται και τι μπορώ να κάνω;

Οι περισσότεροι που προσπαθούν να χάσουν βάρος «βασανίζονται» από την έντονη επιθυμία για φαγητό.

Θέλω να αδυνατίσω αλλά τρώω συνέχεια - Πού οφείλεται και τι μπορώ να κάνω;
Bigstock

Το αίσθημα της πείνας είναι ιδιαίτερα έντονο όχι μόνο μόνο όταν ξεκινάτε δίαιτα αλλά κι όταν αποφασίζετε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Είναι σαν να γυρίζει ένας διακόπτης στο μυαλό σας και να πεινάτε όλη την ώρα χωρίς στην ουσία να πεινάτε.

Απώλεια βάρους: Πέντε σνακ για μείωση λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζας

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολλές ορμόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων πείνας και πληρότητας. Οι πιο σημαντικές είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη.

Όταν πεινάτε, η γκρελίνη απελευθερώνεται και ενεργοποιεί ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος για να φάτε. Μόλις έρθει η ώρα να σταματήσετε, ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της λεπτίνης, απελευθερώνονται από διαφορετικά όργανα, όπως το έντερο και τον λιπώδη ιστό, για να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο πως χορτάσατε.

laxanika-diaita.jpg

Δίαιτα και λειτουργία ορμονών

Από τη στιγμή που αλλάζετε τη διατροφή σας και αρχίζετε να χάνετε βάρος, ο τρόπος λειτουργίας των παραπάνω ορμονών αλλάζει.

Τα επίπεδα των ορμονών που διαχειρίζονται την πείνα, αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών που είναι υπεύθυνα για το αίσθημα κορεσμού, εντείνοντας έτσι τη επιθυμία για φαγητό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι καταλήγετε να αυξάνετε την κατανάλωση θερμίδων τρώγοντας περισσότερο.Όμως ακόμα κι αν ξαναπάρετε τα κιλά, οι ορμόνες της όρεξης δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Εξακολουθούν να «δίνουν» εντολή να τρώτε περισσότερο, αποθηκεύοντας περισσότερο λίπος. Αυτός είναι ο τρόπος προετοιμασίας του σώματός σας για την επόμενη περίοδο πείνας που θα επιβάλετε μέσω της δίαιτας.

Τι να κάνετε για να διαχειριστείτε την πείνα

Καταναλώστε πλούσιο, υγιεινό πρωινό

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διαχειριστείτε τα αισθήματα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό. Έρευνες δείχνουν ότι ένα πρωινό με λίγες θερμίδες ή ένα μικρό πρωινό, οδηγεί σε αυξημένα αισθήματα πείνας μέσα στη μέρα.

Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά στη συγκράτηση της επιθυμίας για φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα άπαχα κρέατα, το τόφου και τα φασόλια καταστέλλουν τη γκρελίνη που διεγείρει την όρεξη και αισθάνεστε χορτάτοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο τροφές με πρωτεΐνη. Τα γεύματα πρέπει να είναι ισορροπημένα και να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά για να καλύψουν τις διατροφικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, αυγά σε τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο.

diaita-apotoksinosis.jpg

Να τρώτε χωρίς περισπασμούς

Όταν αφιερώνετε χρόνο και απολαμβάνετε το φαγητό, τρώτε πολύ λιγότερο. Μια ανασκόπηση 68 μελετών διαπίστωσε ότι το να τρώτε προσεκτικά σας βοηθά να αναγνωρίζετε καλύτερα το αίσθημα πληρότητας. Επιβραδύνετε την κατανάλωση φαγητού καθισμένοι στο τραπέζι και χρησιμοποιήστε μικρότερα σκεύη για να μειώσετε την ποσότητα.

Να κοιμάστε καλά

Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες της όρεξης, αυξάνοντας τα αισθήματα πείνας. Έτσι, βάλτε στόχο να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες χωρίς διακοπές τη νύχτα.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και πυροδοτεί την επιθυμία για φαγητό. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για δραστηριότητες που σας ηρεμούν και διώχνουν το άγχος.

Happy Young European Woman Eating Slice Of Hot Tasty Pizza At Home, Standing Against White Wall

Αποφύγετε τις στερήσεις

Όταν αλλάζετε τη διατροφή σας για να χάσετε βάρος ή τρώτε πιο υγιεινά, συνήθως αποκλείετε ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, αυτό ενισχύει τη δραστηριότητα στο μεσοκορτικολιμβικό σας κύκλωμα - το τμήμα του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου - με αποτέλεσμα συχνά να λαχταράτε όσα στερείστε. Μην κόβετε τελείως τα αγαπημένα σας φαγητά όταν κάνετε δίαιτα αλλά προσπαθήστε να τα καταναλώνετε λιγότερες φορές και σε μικρότερες ποσότητες.

Με πληροφορίες από το abc.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved