Ο ρόλος του ψευδαργύρου στην απώλεια βάρους

Ποια είναι τα οφέλη του ψευδαργύρου για τον οργανισμό και πώς επηρεάζει την προσπάθεια απώλειας βάρους.  

Νίκη Παπανικολάου
Ο ρόλος του ψευδαργύρου στην απώλεια βάρους
Bigstock

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο του οργανισμού καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του.

Βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης, καθώς και σε ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά). Ωστόσο, η έλλειψή του στον οργανισμό δεν είναι σπάνια, κυρίως μεταξύ όσων ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικές τροφές, όσων καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή όσων πάσχουν από παθήσεις του πεπτικού συστήματος που δεν επιτρέπουν την επαρκή απορρόφηση του συστατικού.

Όπως εξηγεί ο Rhyan Geiger, διαιτολόγος, «είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου στη διατροφή σας καθώς βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην επούλωση των πληγών και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εάν η διατροφική πρόσληψη είναι χαμηλή, το συμπλήρωμα είναι μια καλή επιλογή».

Τρεις απλοί τρόποι που βοηθούν στην απώλεια βάρους

vromi-apwleia-varous-(2).jpg

Βοηθά ο ψευδάργυρος στην απώλεια βάρους;

Μελέτητου 2019 έδειξε ότι μια ομάδα 40 παχύσαρκων ατόμων που λάμβαναν συμπληρώματα ψευδαργύρου παρουσίασαν μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης και την περιφέρεια του ισχίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Εικάζεται ότι τα αποτέλεσμα οφείλονται στον ρόλο του ψευδαργύρου στο μεταβολισμό. Ωστόσο, η συνολική έρευνα δείχνει ότι επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ψευδάργυρος υποστηρίζει άμεσα την απώλεια βάρους.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, να κοιμάστε καλά και να ασκείστε τακτικά.

Τα οφέλη που έχει ο ψευδάργυρος για την υγεία

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος

«Ο ψευδάργυρος βοηθά στην άμυνα ενάντια στις τοξίνες και τις ξένες ουσίες που απειλούν το ανοσοποιητικό σας», λέει η Gorin. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σας καθιστέ πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Young Woman Lying On Bed Using Mobile Phone In The Morning At Home

Ο ψευδάργυρος διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη σύνθεση, αποθήκευση και απελευθέρωση ινσουλίνης στο πάγκρεας που σημαίνει ότι παίζει έμμεσα ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε σταθερά επίπεδα.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην επούλωση πληγών

Ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με τα αιμοπετάλια του αίματος βοηθώντας στην πήξη του αίματος, επομένως η λήψη αρκετού ψευδαργύρου είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση γρατζουνιών και των κοψιμάτων.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει την αίσθηση της γεύσης

Δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και να επηρεάσουν αισθήσεις όπως η όσφρηση και η γεύση, η απώλεια της όρεξης είναι ένα ακόμη πιθανό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε.

Με πληροφορίες από το eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved