Απλά tips για να μην το παρακάνετε με το φαγητό τις μέρες των γιορτών

Πώς δεν θα φάτε πολύ παραπάνω την περίοδο των γιορτών.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Απλά tips για να μην το παρακάνετε με το φαγητό τις μέρες των γιορτών
Bigstock

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κρασί και τραπεζώματα, δεν είναι Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι ξεφεύγουμε με το φαγητό τις μέρες των γιορτών και, μάλιστα, νιώθουμε ότι δεν έχουμε την επιλογή να κάνουμε διαφορετικά. Κι όμως την έχουμε.

Παρακάτω συμβολές για το τι να προσέξετε στις διατροφικές σας συνήθειες τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

  1. Βάλτε στη διατροφή σας περισσότερες υγιεινές τροφές ακόμα και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για παράδειγμα, φάτε πρώτα τη σαλάτα ή τα πιάτα με λαχανικά και στη συνέχεια ψωμιά, ορεκτικά, κρέατα και γλυκά.
  2. Μην πηγαίνετε νηστικοί σε ένα τραπέζι. Μπορεί να νομίζετε ότι έτσι μειώνετε τις θερμίδες που θα πάρετε μέσα στη μέρα, όμως, παραλείποντας το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα, θα φάτε σίγουρα περισσότερο.
  3. Προτιμήστε να βάλετε εσείς στο πιάτο σας την ποσότητα φαγητού που θέλετε, αντί να σας σερβίρει κάποιος άλλος. Έτσι, θα μπορείτε να βάλετε τη μερίδα που θέλετε.
  4. Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Εννοείται θα πιείτε την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά προσέξτε λίγο παραπάνω τις υπόλοιπες μέρες των γιορτών. Παν μέτρον άριστον.
  5. Μην σταματήσετε τη γυμναστική. Ακόμα και εάν δεν πάτε στο γυμναστήριο ή στα μαθήματα yoga, φροντίστε να περπατάτε ή να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι.
  6. Μην τρώτε στο τραπέζι απλά και μόνο για να ικανοποιήσετε τους άλλους. Φάτε όσο θέλετε και ό,τι θέλετε, χωρίς πίεση.
  7. Αξιοποιήστε τα καλέσματα για συναναστροφή και επικοινωνία, όχι μόνο για φαγητό. Όσο περισσότερο μιλάτε με τους γύρω σας, τόσο λιγότερο θα τρώτε και θα μπορείτε πιο εύκολα να ελέγξετε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε.
  8. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Πολλοί τις γιορτές νιώθουν μελαγχολία ή και στρες και το φαγητό είναι πηγή απόλαυσης και χαλάρωσης.

Πηγή πληροφοριών: uckg.org

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved