Καρύδια: «Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους σύμφωνα με το Harvard

H κατανάλωση καρυδιών ενεργοποιεί μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο της όρεξης, υποστηρίζει το Harvard.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Καρύδια: «Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους σύμφωνα με το Harvard
Bigstock

Τα καρύδια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πολλά. Έρευνες αναφέρουν ότι ενισχύουν τη μνήμη, την υγεία της τρίχας, ενώ φαίνεται να βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Harvard, μία χούφτα ξηροί καρποί τις περισσότερες εάν όχι όλες τις μέρες της εβδομάδας, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Στην ίδια δημοσίευση, αναφέρεται ότι τα καρύδια ενεργοποιούν μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο της όρεξης και της παρόρμησης για κατανάλωση φαγητού.

karudia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Larisa Birta

Η διαδικασία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 9 άτομα με παχυσαρκία τα οποία, τα μισά έπιναν smoothie με 14 αλεσμένα καρύδια και τα άλλα μισά smoothie χωρίς καρύδια, για πέντε συνεχόμενες μέρες. Έπειτα από έναν μήνα διακοπής, οι ίδιοι συμμετέχοντες έπιναν πάλι smoothies με ή χωρίς καρύδια για πέντε μέρες συνεχόμενα, αλλά αυτή τη φορά αντίστροφα: εκείνοι που είχαν πιει πριν smoothie με καρύδια, τώρα έπιναν smoothie χωρίς και το ανάποδο.

Την πέμπτη ημέρα και στις δύο επριπτώσεις υποβλήθηκαν σε εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα κοιτούσαν εικόνες λαχταριστών σνακ και φαγητών (πχ μπιφτέκια και κέικ), λιγότερο λαχταριστών τροφών (πχ λαχανικά) ή ουδέτερες εικόνες βράχων και δέντρων. Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν τα πιο λαχταριστά φαγητά, οι τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου περισσότερη δραστηριότητα όταν κατανάλωναν τα smoothies με καρύδια. Η υψηλότερη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται με την αυξημένη αυτοσυγκράτηση όταν κάποιος βλέπει ένα λαχταριστό φαγητό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προωθήσει πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, λένε οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Smoothie με καρύδια

Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και προκαλούν τον κορεσμό και θα σας κρατήσουν χορτάτους. Ακόμα ένα θετικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές για σνακ και γλυκά. Το χειμώνα, δε, ο συνδυασμός καρυδιών, μελιού, κανέλας και μήλου είναι απλά ανάρπαστος.

Παρακάτω μία συνταγή για λαχταριστό smoothie.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved