Τι είναι η βρομελίνη του ανανά και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Μπορεί η κατανάλωση ανανά να ενισχύσει τη γονιμότητα του ζευγαριού; 

Τι είναι η βρομελίνη του ανανά και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα
Bigstock

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που περιέχεται στον ανανά . Βοηθά το σώμα να διασπάσει τα σωματίδια πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της πέψης, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος. Η βρομελίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές (για το αίμα) και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

ananas.jpg

Βρομελίνη και γονιμότητα

Αν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για «βρομελίνη και γονιμότητα» ή «βρομελίνη και εμφύτευση», θα «βομβαρδιστείτε» με άρθρα που υποστηρίζουν τη χρήση της βρομελίνης για μια επιτυχή εμφύτευση. Υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό;

Όχι ακριβώς… Η βρομελίνη περιέχει μια ποικιλία ουσιών πρωτεϊνολυτικών κυρίως ενζύμων που συμβάλουν στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων. Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη ερευνών σχετικά με την ευεργετική επίδραση της βρομελίνης στην εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η βρομελίνη δεν βοηθά στην εμφύτευση, αλλά ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθούν οι υφιστάμενοι ισχυρισμοί.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που η βρομελίνη έχει προταθεί ως ευεργετικό συμπλήρωμα για την επιτυχή εμφύτευση εμβρύου: γιατί εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων αίματος και γιατί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα αραιωτικά του αίματος, όπως η ασπιρίνη, συνταγογραφούνται συνήθως σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω των αντιφλεγμονωδών, αγγειοδιασταλτικών και αντιαιμοπεταλιακών ιδιοτήτων τους. Αυτό εξηγεί το πιθανό όφελος μιας πιο φυσικής εναλλακτικής λύσης όπως η βρομελίνη, ειδικά επειδή πολλές γυναίκες προτιμούν να μην καταναλώνουν φάρμακα κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έχει αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη εμφύτευση και τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Απαιτείται μια πολύ γρήγορη αντιφλεγμονώδης αντίδραση μετά την εμφύτευση για την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης της γυναίκας, έτσι ώστε το σώμα της να μην απορρίπτει το έμβρυο ως ξένο «παράσιτο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βρομελίνη, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, έχει προβληθεί ως δυνητικό βοήθημα σε επιτυχημένες εγκυμοσύνες.

ananas.jpg

Βρομελίνη: επιπτώσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης πιθανές επιζήμιες επιπτώσεις από την κατανάλωση βρομελίνης, ειδικά εάν παίρνετε ήδη φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Έτσι, αν και μια μέτρια ποσότητα βρομελίνης, που καταναλώνεται ως μέρος της καθημερινής σας πρόσληψης φρούτων με τη μορφή ανανά, θεωρείται ασφαλής, αποφύγετε τα συμπληρώματα βρομελίνης, εκτός εάν σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας.

Με πληροφορίες από το dayonefertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved