Μαμά και διατροφή: Βοηθάει η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη στην απώλεια βάρους;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την δίαιτα χωρίς γλουτένη και την απώλεια βάρους.

Μαμά και διατροφή: Βοηθάει η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη στην απώλεια βάρους;
Unsplash.com / Nadya Spetnitskaya

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόναι και μεταξύ άλλων θεωρούνται ότι βοηθούν και το αδυνάτισμα. Είναι αυτό αλήθεια ή πρόκειται για μύθο;

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που δίνει στις τροφές δομή και υφή και περιλαμβάνεται στα περισσότερα προϊόντα από δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Έτσι, τα φαγητά και τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή ενός ατόμου με δυσανεξία στη γλουτένη είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα κέικ και ό,τι άλλο περιέχει για παράδειγμα αλεύρι. Η γλουτένη υπάρχει επίσης σε ροφήματα όπως η μπύρα, σε dressing για σαλάτες, σούπες κτλ.

Υπάρχουn διάφορες μορφές δυσανεξίας στη γλουτένη. Από τις πιο γνωστές είναι η κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το σώμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στη γλουτένη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν το γνωρίζουν.

Στην συγκεκριμένη πάθηση η γλουτένη μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστρέψει την επένδυση του λεπτού εντέρου και να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η διάρροια, η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις. Η αλλεργία στο σιτάρι, η οποία είναι μία άλλη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη, ενδέχεται να προκαλέσει όχι μόνο εντερικά προβλήματα, αλλά και συμπτώματα αλλεργίας όπως κνησμό, ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή.

psomi-koiliokaki.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Louise Lyshøj

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ γλουτένης και απώλειας βάρους;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν ότι η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, είθισται αυτοί που ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές δεδομένου ότι προσέξουν και αξιολογούν τις ετικέτες των τροφίμων.

Επίσης, η διατροφή χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει συνήθως τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα άπαχα κρέατα που έχουν και λιγότερες θερμίδες.

Δεν είναι όλα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη υγιεινά;

Ένα προϊόν χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό, δεδομένο ότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη την ίδια διατροφική αξία.

«Ένα μήλο και ένα μπισκότο χωρίς γλουτένη, με ζάχαρη, είναι και τα δύο τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όμως τα συστατικά που περιέχουν είναι πολύ διαφορετικά» αναφέρει η διαιτολόγος Mia DiGeronimo

«Δεν έχω δυσανεξία στη γλουτένη. Μπορώ να αποφεύγω την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη;»

Η απάντηση είναι «ναι». Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν αν ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη απλά και μόνο επειδή θεωρούν ότι έτσι κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, όπως τονίζει και η ειδικός πολλές τροφές χωρίς γλουτένη υστερούν σε θρεπτικά συστατικά για αυτό και είναι σημαντικό σε τέτοιες δίαιτες να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

*Με πληροφορίες από health.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved