Συνταγή για παραδοσιακές δίπλες από τον Γιώργο Γεράρδο

Προτελευταία μέρα του χρόνου σήμερα, ελπίζω να φτιάξατε τη βασιλόπιτα της προηγούμενης εβδομάδας για τη πρωτοχρονιά! Σήμερα θα κλείσουμε το αφιέρωμα στα γιορτινά γλυκά με παραδοσιακές δίπλες. Είναι ένα απλό και ταπεινό γλυκό που το βρίσκουμε σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας με κάποιες παραλλαγές .

Συνταγή για παραδοσιακές δίπλες από τον Γιώργο Γεράρδο

Μη νομίζετε ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο, κάθε άλλο. Μπορείτε και εσείς, εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε δίπλες, τραγανές και μελωμένες! Σήμερα θα σας δείξω πώς να τις ετοιμάσετε βήμα βήμα και είμαι σίγουρος ότι θα αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Σας εύχομαι από τη καρδιά μου καλή χρονιά, με αγάπη, υγεία και πολλές νοστιμιές!

Υλικά
Για τις δίπλες
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
2κς τσίπουρο, ούζο ή νερό
1κς ζάχαρη
1κς ελαιόλαδο
1κγ κανέλα
½ κγ αλάτι
100γρ καρύδια σπασμένα
Αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι
1 κρασοπότηρο νερό
1 κρασοπότηρο μέλι
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
5-6 γαρύφαλλα

Τρόπος παρασκευής

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσαρμόζουμε το αναδευτήρα «Κ» στη κουζινομηχανή της Kenwood.
  • Βάζουμε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και αφήνουμε τη κουζινομηχανή να ζυμώσει για 5 λεπτά.
DIPLES2
  • Πρέπει η ζύμη μας να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να είναι ελαστική. Αν σας φαίνεται πολύ σφιχτή προσθέστε μια ή δυο κουταλιές τσίπουρο και ζυμώστε για λίγα λεπτά ακόμα. Εναλλακτικά μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά στο χέρι.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
DIPLES3
  • Για το σιρόπι απλά βράζουμε για πέντε λεπτά όλα τα υλικά και αφήνουμε να παγώσει.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια και απλώνουμε το κάθε ένα με έναν πλάστη σε πάχος 2-3 χιλιοστών. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους ή ορθογώνια κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις δίπλες σε 4-5 δόσεις για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
DIPLES4
  • Αφήνουμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι, περιχύνουμε με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με το καρύδι και τη κανέλα.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved