Ανάποδη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, από τον Γιώργο Γεράρδο!

Μια μηλόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες διαφορετικές εκδοχές, σκεπαστή, ανοιχτή, με φύλλο, με σταφίδες, με καραμέλα, τριφτή, με κανέλα και άλλες πολλές.

Ανάποδη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, από τον Γιώργο Γεράρδο!

Για σήμερα που διανύουμε τη σαρακοστή θα φτιάξουμε μαζί μια πολύ πρωτότυπη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αβγά και ζάχαρη. Ναι καλά διαβάσατε, χωρίς ζάχαρη! Όλη η γλύκα που χρειαζόμαστε θα έρθει από το μέλι και τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο γλυκό και πάρα πολύ υγιεινό, ιδανικό για σνακ ή ακόμα και για το πρωινό. Φτιάχνεται εύκολα και με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και αν θα τη θέλατε πιο γλυκιά προσθέστε 50γρ ζάχαρη στα μήλα και 50γρ ζάχαρη στη ζύμη.

Υλικά

4 μήλα
100γρ μέλι
350γρ σταφίδες
150ml σπορέλαιο
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml χυμός πορτοκάλι
3κγ Baking Powder
2κγ κανέλα
1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 250ml ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά τις χτυπάμε στο Multi-mayo της Kenwood μέχρι να λιώσουν τελείως.

milopita2

Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε το φλοιό και τυχόν κοτσάνια.

milopita3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Διπλώνουμε αρκετές φορές ένα φύλλο λαδόκολλας, μετράμε την ακτίνα μιας φόρμας κεικ με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τη λαδόκολλα με ψαλίδι. Έτσι έχουμε ένα στρογγυλό φύλο και το στρώνουμε στη φόρμα για να μη κολλήσουν τα μήλα στο ψήσιμο.

milopita1

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες και τα μαγειρεύουμε σε τηγάνι για 8 -10 λεπτά μαζί με το μέλι και τη μισή κανέλα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood το πολτό σταφίδας με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

milopita4

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη κανέλα, το Baking Powder, τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη.

milopita6
milopita7

Στρώνουμε στη φόρμα τα μαγειρεμένα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

milopita8


Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.

milopita10

Καλή επιτυχία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved