Κλασική φοκάτσια με ελαιόλαδο και μυρωδικά από τον Γιώργο Γεράρδο!

Υπάρχει κάτι μαγικό στη παρασκευή ψωμιού που μου αρέσει πολύ! Η μυρωδιά της μαγιάς, το πώς φουσκώνει το ζυμάρι, η μεταμόρφωση μερικών απλών υλικών σε μυρωδάτο ψωμί είναι που πάντα μου τραβούσε τη προσοχή.

Κλασική φοκάτσια με ελαιόλαδο και μυρωδικά από τον Γιώργο Γεράρδο!

Θυμάμαι τη γιαγιά μου στο χωριό που κάθε Κυριακή φούρνιζε το ψωμί της εβδομάδας στο ξυλόφουρνο. Τη θυμάμαι να κουράζεται ζυμώνοντας αλλά και να είναι τόσο περήφανη με τα ζεστά καρβέλια όταν έβγαιναν από το φούρνο. Στις μέρες μας φυσικά παίρνουμε το ψωμί μας έτοιμο από τα αρτοποιεία της γειτονιάς ή ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ, αλλά μια στο τόσο αξίζει να δίνουμε λίγο χρόνο και να φτιάχνουμε ψωμί μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να κουραζόμαστε και να ιδρώνουμε με το ζύμωμα αφού μπορούμε να αφήσουμε τη κουζινομηχανή της Kenwood να κάνει όλη τη δουλειά για εμάς. Με λίγο νερό, αλεύρι, μαγιά και δυο ώρες μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ότι ψωμί θέλουμε.

Σήμερα θα σας ετοιμάσω τη κλασική Ιταλική φοκάτσια, είναι ένα ψωμί που θυμίζει λίγο τη δική μας λαγάνα και χαρακτηρίζεται από το ελαιόλαδο και το χοντρό αλάτι που περιέχει. Είναι ένα πολύ νόστιμο ψωμί που συνοδεύει κάθε φαγητό και επειδή είναι αρκετά επίπεδο είναι ιδανικό για να φτιάξουμε σάντουιτς. Σας δίνω τη κλασική συνταγή αλλά εσείς μπορείτε να προσθέσετε άλλα μυρωδικά, ελιές ή λίγο τριμμένο τυρί.

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350ml νερό
3κγ ζάχαρη
1κγ ψιλό αλάτι
1κγ νιφάδες αλατιού ή χοντρό αλάτι
4κς παρθένο ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
½ κγ ρίγανη
½ κγ δεντρολίβανο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη, και τη μαγιά ώστε να διαλυθούν. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

fokatsia3

Τοποθετούμε το γάντζο ζυμώματος στη κουζινομηχανή της Kenwood, τοποθετούμε στον κάδο το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, 2 κς ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για δέκα λεπτά μέχρι να δέσει μια ελαστική ζύμη.

fokatsia2

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζύμη, τη γυρνάμε για να λαδωθεί καλά, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

fokatsia6

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, ζυμώνουμε για ένα λεπτό τη ζύμη ώστε να ξεφουσκώσει και την απλώνουμε στο ταψί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.

fokatsia8

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, ραντίζουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, με τα δάκτυλα μας πιέζουμε σε μερικά σημεία για να κάνει λακκάκια, και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες αλατιού και τα μυρωδικά.

fokatsia9

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι αν πάρει ένα ωραίο καστανόχρυσο χρώμα. Αφήνουμε να παγώσει και απολαμβάνουμε με όποιο τρόπο θέλουμε.

fokatsia10

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved