Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Μπήκε για τα καλά η Άνοιξη και, είτε μείνετε μέσα είτε επιλέξετε να βγείτε, όμορφα βιβλία και μια πολυαναμενόμενη ταινία περιμένουν τα παιδιά!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο "Μια μικρή διάσημη" του Μάκη Τσίτα, για παιδιά 5-6 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9786180117837 2

Τα παιδιά είναι λογικό να εντυπωσιάζονται και να θαμπώνονται από τις διασημότητες και από όσα προσφέρει η αναγνωρισιμότητα στους ανθρώπους: θαυμασμό, δημοφιλία, προβολή, χρήματα, πολυτέλεια. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που παντού προβάλλονται αυτά τα πρότυπα και πολλοί άνθρωποι το θεωρούν αυτοσκοπό. Μέσα από την ιστορία της Θεοδοσίας, με την οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν, ο συγγραφέας τους μιλάει και για την άλλη πλευρά της διασημότητας, την όχι τόσο φωτεινή, αλλά και το κόστος που μπορεί να έχει για ένα παιδί στην καθημερινότητά του-όσο δελεαστική κι αν είναι. Πρόκειται για ένα πολύ εύστοχο βιβλίο με μια εξαιρετική εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη. Στα συν του βάζω το ότι δεν υπαγορεύει συμπεριφορές, αλλά περνάει αβίαστα μέσα από την ιστορία τα μηνύματα που θέλει, και σας δίνει την καλύτερη αφορμή να συζητήσετε μετά με τα παιδιά σας.

"Μια μικρή διάσημη"
Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις Ψυχογιός, Μάρτιος 2017
€ 7.70, σελ. 56

Θα συνεχίσω με το βιβλίο " Η άτακτη μαμά" από τη σπουδαία και πολυαγαπημένη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, για παιδιά 5-6 ετών, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9786180117

Μπορεί άραγε μια μαμά να είναι άτακτη; Άτακτα δεν είναι συνήθως τα παιδιά; Σε αυτό το βιβλίο όλα γίνονται! Το βρήκα εξαιρετικά έξυπνο, εμπνευσμένο και ευαίσθητο - όπως άλλωστε και όλα της συγγραφέως. Μέσα από ένα "παιχνίδι" που εφευρίσκει, βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να μπουν στη θέση των γονιών τους αλλά και τους γονείς να μπουν στα παπούτσια των παιδιών! Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν να μάθουν πολλά από αυτό.. Και ίσως τελικά δουν ότι, αν και διαφέρουν πολύ οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις τους, μπορεί να καταλάβει και να νιώσει ο ένας τον άλλον. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

"Η άτακτη μαμά"
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός, Μάρτιος 2017
€ 7.70, σελ. 56

Για το τέλος άφησα την πολυαναμενόμενη ταινία "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" που παίζεται αυτή την περίοδο στους κινηματογράφους!

Beauty Beast 2017 Movie Posters 2

Η παλιά ταινία κινουμένων σχεδίων ήταν από τις πιο αγαπημένες μου ως παιδί οπότε περίμενα πώς και πώς την καινούρια εκδοχή της, γυρισμένη με ηθοποιούς. Ομολογώ ότι συγκινήθηκα, με γύρισε πίσω στα παιδικά μου χρόνια! Κατάφερε να παραμείνει πιστή στην κλασσική ταινία -πράγμα πολύ σημαντικό- και ταυτόχρονα να κάνει κάποιες προσθήκες στην ιστορία και στους χαρακτήρες που ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα νοήματά της και το χιούμορ της. Ειλικρινά δε νομίζω ότι υπάρχει παιδική ταινία που να περνά περισσότερα μηνύματα από αυτή και μάλιστα εντελώς αβίαστα, μέσα από μια πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσα από μια ποικιλία χαρακτήρων που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους! Τα τραγούδια, ίδια με αυτά της κλασσικής ταινίας και υπέροχα τραγουδισμένα, δίνουν ακόμα περισσότερους πόντους στην ταινία. Η υπέροχη ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος προτρέπει τα παιδιά να αποδέχονται την όποια διαφορετικότητα γύρω τους, τους μιλάει για το πόσο λάθος είναι να κρίνουμε κάποιον με βάση την εξωτερική του εμφάνιση και για το πόσο ανοιχτοί πρέπει να είμαστε απέναντι στους ανθρώπους και σε όσα μπορούν να μας μάθουν. Επίσης, εξαίρει το γυναικείο δυναμισμό, το θάρρος και την ανεξαρτησία και καταδικάζει την έπαρση, το ψέμα και την ανηθικότητα, που πάντα στο τέλος ξεσκεπάζονται. Η συγκεκριμένη ταινία, ευτυχώς, δίνει αφορμές για πολλές συζητήσεις! Μην τη χάσετε! Και εσείς θα συγκινηθείτε και τα παιδιά σας θα δουν κάτι ουσιαστικό, που θα τα ψυχαγωγήσει και που έχει πάρα πολλά να τους δώσει.

Φοίβη Λέκκα
www.foivilekka.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved