Βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων-Μέρος 2ο από τη Φοίβη Λέκκα

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ξεχωριστά βιβλία αυτά τα Χριστούγεννα! Ορίστε μερικές ιδέες για δώρα:

Βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων-Μέρος 2ο από τη Φοίβη Λέκκα

Θα ξεκινήσω από το πολύ χαριτωμένο βιβλίο "Ο Ξυλαράκης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

KSILARAKIS


Οι Julia Donaldson και Axel Scheffler είχαν την εξαιρετική ιδέα να "ζωντανέψουν" ένα κομμάτι ξύλου και να το κάνουν να πάρει σάρκα και οστά! Έτσι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα ακολουθήσουν τον αξιαγάπητο Ξυλαράκη στις χειμωνιάτικες περιπέτειες του και θα ανακαλύψουν ότι ένα ξυλαράκι μπορεί να έχει ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα! Αυτή την ομοιοκατάληκτη χριστουγεννιάτικη ιστορία, την αστεία και τρυφερή συγχρόνως, με την τόσο ζωντανή εικονογράφηση, τα παιδιά θα τη λατρέψουν!

"Ο Ξυλαράκης"
Κείμενο&εικονογράφηση: Julia Donaldson& Alex Scheffler
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
€ 12.90, σελ. 32

Τώρα θα σας πάω στον πασίγνωστο Καρυοθραύστη, βασισμένο στην παραγωγή του George Balanchine για το New York Ballet, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος.

KARIOTHAFSTIS


Πρόκειται για την πολυαγαπημένη ιστορία του Καρυοθραύστη που ζωντανεύει το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων και παίρνει μαζί του τη Μαίρη σε ένα αξέχαστο ταξίδι στη Χώρα των Ζαχαρωτών. Αυτή η ιστορία τα έχει όλα: μαγεία, φαντασία, μεταμορφώσεις, χορό, μουσική, παιδικά παιχνίδια, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και είναι η καλύτερη συντροφιά για τα παιδιά τις μέρες των Χριστουγέννων! Σας προτείνω να τη διαβάσετε υπό τη συνοδεία της υπέροχης ομώνυμης μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

"Ο Καρυοθραύστης"
Εικονογράφηση: Valeria Docampo
Απόδοση: Aντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
€ 13.30, σελ. 40

Τώρα θα σας πάω στο κλασσικό βιβλίο "Χριστουγεννιάτικες ιστορίες" του Κάρολου Ντίκενς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, το πλέον ταιριαστό για τις μέρες αυτές!

XRISTOYGENNIATIKES ISTORIES


Η κλασσική και πολυαγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" που έχει εμπνεύσει ταινίες και κινούμενα σχέδια, βάζει τους μικρούς αναγνώστες απόλυτα στο κλίμα των Χριστουγέννων και, χρησιμοποιώντας ως αντι-πρότυπο τον τσιγγούνη και ανικανοποίητο Σκρουτζ, τους μιλάει με τον πλέον εύστοχο τρόπο για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και για όλα όσα έχουν πραγματική αξία στη ζωή - και είναι όλα όσα δε μετριούνται με χρήματα...
"Το χριστουγεννιάτικο δέντρο" μας μεταφέρει στην παιδική ηλικία του συγγραφέα και στις σκέψεις και φαντασιώσεις που του ξυπνούσε το θέαμα του επιβλητικού φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου: κάθε στολίδι και ένας χαρακτήρας , κάθε χαρακτήρας και μια ιστορία! Και οι ιστορίες να μπλέκονται μεταξύ τους και να γεννούν και άλλες ιστορίες και το δέντρο να γίνεται δάσος ολόκληρο! Ο γλαφυρός και ελκυστικός τρόπος αφήγησης θα κάνει τα παιδιά να ταξιδέψουν..
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από τρυφερότητα, ευαισθησία και χριστουγεννιάτικο πνεύμα, και πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Οι μεγάλοι θα το απολαύσουν εξίσου!

"Χριστουγεννιάτικες ιστορίες"
Συγγραφέας: Τσαρλς Ντίκενς
Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου
Εκδόσεις Μίνωας, Σεπτέμβριος 2016
€ 8.50, σελ. 192

Σειρά έχουν τα Ξωτικομπερδέματα της Εύας Κασιάρου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

KSOTIKOMPERDEMATA


Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα, όπως και όλα τα βιβλία της συγγραφέως. Η ευφάνταστη αυτή ιστορία με ήρωες τα γέρικα ξωτικά του Αι-Βασίλη, Ντούι, Πίντο, Λόμπο και Ρόζα, μιλάει στα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε τις καλές προθέσεις&την προσφορά από όπου κι αν προέρχονται και να αποδεχόμαστε ότι τα πράγματα δε γίνονται πάντα όπως τα θέλουμε. Χωρίς να γίνεται καθόλου διδακτική, τα βάζει στη διαδικασία να σκεφτούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας -που τα παιδιά ταυτίζουν με τους παππούδες τους- και να αναγνωρίσουν την προσπάθεια που καταβάλουν. Μικροί και μεγάλοι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον και μόνο κερδισμένοι βγαίνουν όλοι από αυτή τη συνύπαρξη!

"Ξωτικομπερδέματα"
Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος
Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη, Νοέμβριος 2016
€12.90, σελ. 30

Τώρα θα σας πάω σε ένα βιβλίο πολύ ιπποτικό: "Ζητείται ιππότης" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

IPOTIS


Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ γλυκό και τρυφερό που, μέσα από την ιστορία του Αντώνιου που ονειρεύεται να γίνει ιππότης, μιλά στα παιδιά για τους φόβους που όλοι έχουμε&όλοι θέλουμε να ξεπεράσουμε. Υπάρχουν τελικά πραγματικοί ιππότες; Και τι σημαίνει να είναι κάποιος στ'αλήθεια ιππότης; Μάλλον σημαίνει να μπορεί να μιλάει για τους φόβους του και να τους αντιμετωπίζει κατάματα. Όλοι φοβούνται κάτι, κανείς δεν είναι ατρόμητος. Αυτή η διαπίστωση όμως μπορεί και να τον κάνει...

"Ζητείται ιππότης"
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2016
€ 4.40, σελ. 32

Για το τέλος άφησα το "Λύκε λύκε είσαι εδώ;" του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

LIKE LIKE


Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για το καυτό θέμα του σχολικού εκφοβισμού, θέμα που ο συγγραφέας, ως δάσκαλος που είναι, γνωρίζει καλά. Πολλά βιβλία έχουν αυτό το θέμα, εδώ όμως, προσεγγίζεται με έναν τρόπο διαφορετικό, λεπτό, πρωτότυπο, και συνάμα πολύ ζωντανό, σα θεατρική παράσταση, όπου τα παιδιά υποδύονται ρόλους. Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι εξαιρετική, αποδίδει απόλυτα την ψυχολογία των ηρώων και εστιάζει σε μικρές λεπτομέρειες που είναι πολύ σημαντικές για την ιστορία. Του συγγραφέα του αρέσει να εμπνέεται από γνωστά παραμύθια κι αυτό κάνει κι εδώ, βάζοντας για πρωταγωνιστές -καθόλου τυχαία- θεόρατους λύκους&ένα μικρό γουρούνι. Όταν τελικά αντιμετωπίζεις κατάματα το φόβο κι αυτόν που σου τον προκαλεί, οι μάσκες πέφτουν - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

"Λύκε λύκε είσαι εδώ;"
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2016
€ 12.25, σελ. 32

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και αγαπημένους ανθρώπους κοντά σας! Χρόνια πολλά!

Φοίβη Λέκκα
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved