Έξι τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Η καλύτερη για εσάς θα εξαρτηθεί από τις αιτίες που σας εμποδίζουν να συλλάβετε.

Έξι τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες γονιμότητας δεν εγγυάται εγκυμοσύνη.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι εκτός από την κληρονομικότητα αλλά και την ηλικία, σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα ενός ζευγαριού, παίζουν και οι εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με την καθημερινότητα και το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

1. Ακόρεστα λιπαρά οξέα

Περιορίστε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, γλυκά, πατατάκια και ενοχοποιούνται για υπογονιμότητα (διαταραχές ωορρηξίας και ενδομητρίωση).

gonimotita

2. Περιορίστε την καφεΐνη

Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Μία έρευνα έδειξε ότι έστω και 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ικανότητα μίας γυναίκας να συλλάβει. Η καφεΐνη όμως δε βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά είναι «κρυμμένη» και στη σοκολάτα, στο μαύρο τσάι και στα αναψυκτικά τύπου cola.

3.Πίνετε άφθονα υγρά

Εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο, εντάξτε καθημερινά στη διατροφή σας φρέσκους χυμούς ή τσάι. Με αυτό τον τρόπο και ενυδατώνετε τον οργανισμό σας αλλά το πιο σημαντικό τον βοηθάτε να αποτοξινωθεί.

4.Προσοχή στο αλκοόλ

Πιθανόν να είναι μην είναι αυτονόητο για όλους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ ελαττώνει τη γονιμότητα ακόμα και κατά 50%. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή στις γυναίκες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, το πολύ αλκοόλ, προκαλεί μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

gonimotita2

5. Προσοχή στο βάρος σας

Κι όμως τα παραπανίσια κιλά που μεταφράζονται σε λίπος, επηρεάζουν τη γονιμότητα καθώς το σώμα σταματάει να παράγει ωάρια ενώ επηρεάζεται και η ωορρηξία. Όσον αφορά στους άνδρες, τα επιπλέον πολλά κιλά ενδέχεται να επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ποιότητα του σπέρματος.

6.Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Πιθανόν να ακούγεται κοινότυπο όμως είναι γεγονός: Η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της γονιμότητας. Αυξήστε τη λήψη ελαίων ωμέγα 3 και ωμέγα 6, τα οποία είναι δυνατοί ορμονικοί εξισορροπητές. Τα έλαια αυτά βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα λιπαρά ψάρια. Αυξήστε τα φρέσκα λαχανικά και αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως.

Θα ήταν μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι κάπνισμα, ειδικά το χρόνιο, ελαττώνει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν υγιή ωάρια. Οσο δύσκολο κι αν είναι για κάποιον να διακόψει το κάπνισμα, θα πρέπει τουλάχιστον να το ελαττώσει σημαντικά προκειμένου να βελτιώσει τις πιθανότητες για σύλληψη.

Διαβάστε επίσης

Δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος; Μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής μου;
Σε τι βαθμό επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved