Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας 2017: Διατροφή για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο μιας γυναίκας η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται, παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και, μαζί με τη σωματική δραστηριότητα, βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και να ενισχύει τη γονιμότητα, ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας 2017: Διατροφή για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κατά την αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες, που οφείλονται στις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Παρακάτω, παρουσιάζονται οι διατροφικές συστάσεις και οι συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα κατά την περίοδο αυτή, χρήσιμες πληροφορίες για τη σημασία της διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και σχετικές συμβουλές για τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη.

Συμβουλές που αντλήσαμε από τον Εθνικό διατροφικό Οδηγό για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες και το Ινστιτούτο Prolepsis.

Διατροφικές συστάσεις (πίνακες)

diaf1
diaf2
diaf3
diaf4
diaf5
diaf6
diaf 7

Αξίζει να γνωρίζετε ότι:
Σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία

Λόγω της απώλειας αίματος, μέσω της έμμηνης ρύσης, οι γυναίκες έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σιδηροπενίας ή και σιδηροπενικής αναιμίας. Για τον λόγο αυτό, ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες μέσω της διατροφής.

Μια από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας. Επιπλέον καλές πηγές σιδήρου αποτελούν τα πουλερικά, ψάρια, και τα θαλασσινά.

Σίδηρο, περιέχουν, επίσης και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια (φασόλια, φακές), ο οποίος όμως δεν απορροφάται το ίδιο καλά με τον σίδηρο των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C. Για παράδειγμα:

  • Στα ρεβίθια προσθέστε λεμόνι
  • Στις φακές προσθέστε φρέσκια ντομάτα
  • Καταναλώστε πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα

Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθώς αυτό βοηθά στο να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής

PROLEPSIS
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved