Πώς υπολογίζουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Αν αναλογιστούμε πως η Louise Brown, το επονομαζόμενο και «παιδί του σωλήνα», γεννήθηκε το 1978, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ καιρό η εξωσωματική γονιμοποίηση βρίσκεται στη ζωή μας.

Μενέλαος Λυγνός
Πώς υπολογίζουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Η μέθοδος αυτή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει βοηθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

Όλο αυτό το διάστημα τα διάφορα πρωτόκολλα, που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίσσονται συνεχώς. Έτσι αφενός έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας, αφετέρου οι ενδεχόμενες παρενέργειες από τα χορηγούμενα φάρμακα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Εντούτοις, παρ’ όλες αυτές τις σημαντικές εξελίξεις, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνεχίζει να είναι μια δοκιμασία για το ζευγάρια και κατά κύριο λόγο για τη γυναίκα. Η διαδικασία αυτή θέτει σε δοκιμασία τόσο το σώμα, όσο και την ψυχική ισορροπία της γυναίκας, ενώ και το οικονομικό κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση συστήνεται σε υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία έχουν σε πολλές περιπτώσεις προσπαθήσει για μακρύ χρονικό διάστημα να αποκτήσουν παιδί είτε με φυσιολογικό τρόπο, είτε με άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έτσι η εξωσωματική γονιμοποίηση για τα ζευγάρια αυτά είναι και η τελευταία εναλλακτική, για να τεκνοποιήσουν. Αναμενόμενο είναι αυτή η αίσθηση της «τελευταίας εναλλακτικής», να προκαλεί στους ανθρώπους αυτούς σημαντικό άγχος.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα, που ένα υπογόνιμο ζευγάρι θέτει στον θεράποντα ιατρό πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι «ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας;». Το ερώτημα αυτό κρύβει από πίσω μεγάλη αγωνία. Εντύπωση συχνά προκαλεί το γεγονός, πως, ακόμα κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά χαμηλές, η πλειονότητα των ζευγαριών δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν στη διαδικασία. Επιπροσθέτως, η γνώση των πιθανοτήτων επιτυχίας, με έναν «μαγικό» τρόπο αίρει σε σημαντικό βαθμό το άγχος, που σίγουρα το ζευγάρι νιώθει.

Μέχρι τώρα ο υπολογισμός των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης βασιζόταν σε ειδικούς πίνακες, οι οποίοι όμως δίνουν μόνο κατά προσέγγισιν τις πιθανότητες αυτές, ενώ οι υπολογισμοί δεν είναι εξατομικευμένοι.
Η Κοινότητα για τις Τεχνολογίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Society for Assisted Reproductive Technology), η οποία εδρεύει στις Η.Π.Α. και αποσκοπεί στην εξασφάλιση της παροχής του βέλτιστου επιπέδου υπηρεσιών στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δημιούργησε ένα εργαλείο υπολογισμού των πιθανοτήτων αυτών.

Ο αλγόριθμος, πάνω στον οποίο βασίστηκε το εργαλείο αυτό, σχεδιάστηκε με βάση στοιχεία, που προέκυψαν από το 1992 και έπειτα και αφορούν πλέον του 1.000.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, στους οποίους υπεβλήθησαν περισσότερες από 300.000 γυναίκες. Το 1992 επελέγη ως αφετηρία της συλλογής των στοιχείων αυτών, διότι από τότε κι έπειτα κατέστη υποχρεωτικό όλες οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Η.Π.Α. να δηλώνουν επιμελώς τα ποσοστά επιτυχίας τους.

Μεγάλα πλεονεκτήματα του εργαλείου αυτού είναι η φιλικότητα προς το χρήστη και η εξατομίκευση στον υπολογισμό των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο χρήστης καλείται να εισάγει σωματομετρικά στοιχεία της γυναίκας και την ηλικία της, καθώς και τον αριθμό προηγούμενων κυήσεων και τελειόμηνων κυήσεων, αλλά και την αιτία της υπογονιμότητας του ζευγαριού.

Τέλος ζητείται να δηλωθεί, αν θα χρησιμοποιηθούν ίδια ωάρια, ή αν θα γίνει δωρεά ωαρίων. Με βάση τα στοιχεία αυτά υπολογίζεται η πιθανότητα επιτυχίας μετά από έναν, δύο ή τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και η πιθανότητα απόκτησης ενός η δύο παιδιών, ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων, που θα εμφυτευθούν. Οι δημιουργοί του ειδικού αυτού εργαλείου φιλοδοξούν δια της συνεχούς εξέλιξής του να το αναβαθμίσουν στο εγγύς μέλλον, διότι για παράδειγμα επί του παρόντος δεν υπολογίζει τις πιθανότητες επιτυχίας μετά από κατάψυξη εμβρύων.

Το εργαλείο υπολογισμού των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης βοηθά λοιπόν το θεράποντα ιατρό να καθορίσει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί, ώστε να δώσει εμπεριστατωμένη και εξατομικευμένη απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα του ζευγαριού «τι πιθανότητες επιτυχίας έχουμε;»

Εργαλείο υπολογισμού των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για την υπογονιμότητα του γυναικολόγου μας

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved