Τεστ γονιμότητας στο σπίτι: Είναι αξιόπιστα;

Τα τεστ γονιμότητας ενισχύουν την προσπάθεια των ζευγαριών να συλλάβουν; Τι απαντούν οι ειδικοί.

 

Τεστ γονιμότητας στο σπίτι: Είναι αξιόπιστα;
Bigstock

Εκτός από τα τεστ εγκυμοσύνης υπάρχουν και τα τεστ γονιμότητας τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια καθώς το χρησιμοποιούν πολλά ζευγάρια που θέλουν να συλλάβουν.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αξιολογούνται τα αποτελέσματα και με ποιο τρόπο.

Τεστ γονιμότητας στο σπίτι: Τι είναι και πώς λειτουργούν

«Τα τεστ γονιμότητας στο σπίτι είναι τεστ που έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στη σύλληψη», λέει ο Eric Flisser, MD, παθολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Όπως εξηγεί, οι περισσότερες κατ' οίκον εξετάσεις περιορίζονται σε μη επεμβατικές εξετάσεις - με χρήση ούρων, σάλιου ή βλέννας του τραχήλου της μήτρας – αλλά απαιτείται σε αρκετά από αυτά, δείγμα αίματος είτε πρόκειται για τσίμπημα που κάνετε μόνοι σας και στέλνετε σε εργαστήριο είτε για αίμα που λαμβάνεται από επαγγελματία.

Τα τεστ γονιμότητας στο σπίτι βασίζονται σε αυτά τα δείγματα αίματος, ούρων, σάλιου ή τραχηλικής βλέννας για να βοηθήσουν τους χρήστες να κατανοήσουν την εικόνα γονιμότητάς τους και/ή να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τον καλύτερο χρόνο στον κύκλο τους για να συλλάβουν.

Ορισμένα αποτελέσματα (κυρίως αυτά από εξετάσεις ούρων, σάλιου και βλέννας) μπορούν να ερμηνευτούν και να εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου στο σπίτι, ενώ άλλα (κυρίως αυτά από δείγματα αίματος) χρειάζονται αξιολόγηση από γιατρό.

gonimotita-andra-kai-ilikia.jpg

Είναι ή όχι αξιόπιστα τα τεστ γονιμότητας στο σπίτι;

Τα τεστ γονιμότητας στο σπίτι μπορούν να σας δώσουν μια μικρή εικόνα της γονιμότητάς σας και δεν αποτελέσουν διαγνωστικά εργαλεία. « Ένας χαμηλός αριθμός ωαρίων, για παράδειγμα, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας ωστόσο από το τεστ δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για πιθανές πιθανές αιτίες υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων ανδρικών παραγόντων, προβλημάτων με τις σάλπιγγες ή τη μήτρα, διαταραχές ωορρηξίας ή άλλα ορμονικά προβλήματα», εξηγεί ο Barry Witt, MD, γιατρός και διευθυντής στο Win Fertility.

«Ομοίως, δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η παρακολούθηση της ωορρηξίας, με ή χωρίς τεστ γονιμότητας στο σπίτι ή εφαρμογή, αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης στον κύκλο σε σύγκριση με τη συχνή επαφή» προσθέτει ο ίδιος λέγοντας πώς «υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι ο χρόνος της σεξουαλικής επαφής είναι ζωτικής σημασίας και ότι κάποια μορφή τεχνολογίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρονική επαφή».

Για τα ζευγάρια που δεν κάνουν συχνά σεξ (μία ή δύο φορές το μήνα), ο Δρ Witt σημειώνει ότι αυτές οι συσκευές και τα τεστ ανίχνευσης ωορρηξίας μπορεί να αποδειχθούν πιο χρήσιμα. Αν και όπως λέει, η χρήση ημερολογίου ή η παρακολούθηση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου καλά με τον έλεγχο ωορρηξίας στο σπίτι και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Και οι δύο γιατροί συμφωνούν επίσης ότι, τα τεστ γονιμότητας σε ορισμένα ζευγάρια προσφέρουν ασφάλεια και σε άλλα, προκαλούν άγχος και στρες. Συνήθως, συνιστάται για άτομα άνω των 35 ετών και για γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους ή μεγάλους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

«Η κύρια παγίδα των τεστ γονιμότητας στο σπίτι είναι η αδυναμία σωστής ερμηνείας των αποτελεσμάτων», λέει ο Δρ. Flisser. «Συχνά, έννοιες όπως «αποθεματικό ωοθηκών» είναι ελάχιστα κατανοητές και μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με την υγεία ή τη γονιμότητα ενός ατόμου (ή την έλλειψή τους)», καταλήγει ο γιατρός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved