Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Τα πιο συχνά αίτια

Πού οφείλονται οι επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Τα πιο συχνά αίτια

Bigstock

Όταν μια γυναίκα έχει τρεις ή περισσότερες αποβολές ως η απώλεια τριών ή περισσότερων διαδοχικών κυήσεων.

Το 80% των απωλειών κύησης λαμβάνουν χώρα στο πρώτο τρίμηνο. Μόλις ανιχνευθούν υγιείς καρδιακοί παλμοί στο έμβρυο οι πιθανότητες για αποβολή μειώνονται δραματικά.

Αυτόματη αποβολή

Η απώλεια ενός εμβρύου προτού αυτό καταφέρει να επιβιώσει έξω από τη μήτρα είναι γνωστή ως αυτόματη αποβολή. Συνηθέστερα παρατηρείται από την 12η εβδομάδα, όταν οι γιατροί αναφέρονται σε αυτήν ως «πρώιμη ή πρώτου τριμήνου» αποβολή. Αυτού του είδους οι αποβολές εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα , μία στις πέντε εγκυμοσύνες. Οι δείκτης είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος, αλλά οι γυναίκες αποβάλλουν προτού καν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη τους.

Τα καλά νέα βέβαια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης - American Pregnancy Association - περίπου το 85% των γυναικών που αποβάλλουν θα έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη αργότερα.

Unwell Indian Woman Lying Suffer From Stomachache

Αίτια επαναλαμβανόμενων αποβολών

Περίπου στο 50% των αποβολών εμπλέκονται μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Φυσικά δεν ευθύνονται μόνο αυτές.

Μη φυσιολογικά χρωμοσώματα

Η πιο κοινή αιτία επαναλαμβανόμενων αποβολών είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ή γενετικών ανωμαλιών που οφείλονται είτε στο ωάριο ή στο σπέρμα ή στο πρώιμο έμβρυο.Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί επανειλημμένα να μεταδώσουν ένα μη φυσιολογικό χρωμόσωμα, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες αποβολές. Τα ζευγάρια αυτά θα πρέπει να απευθύνονται σε γενετιστή προκειμένου να συζητηθούν οι πιθανές θεραπείες.

Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος

Ορισμένες διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, όπως για παράδειγμα το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS) μπορεί να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Καθώς επηρεάζεται η ροή του αίματος στον πλακούντα, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο κι αυτό συχνά οδηγεί σε αποβολή.

Woman Suffering From Depression

Ορμονικές ανισορροπίες

Η ύπαρξη πάρα πολλών ορμονών ή η ανεπάρκεια ορισμένων, μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων αποβολών. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, του μεταβολισμού της γλυκόζης, η ενεπαρκής έκκριση προγεστερόνης είναι μερικές μόνο από τις ενδοκρινολογικές διαταραχές που σχετίζονται με επανειλημμένες αποβολές.

Διαβήτης

Εάν έχετε διαβήτη και δεν αντιμετωπίζεται σωστά, τότε μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Σχήμα της μήτρας

Μια ασυνήθιστη μήτρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων αποβολών και πρόωρου τοκετού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διερεύνηση του σχήματος της μήτρας και ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση.

kortizoli-kai-apovoli.jpg

Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας

Πρόκειται στην ουσία, για την αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να φέρει σε πέρας την κύηση.Τα αίτια μπορεί να είναι λειτουργικά ή ανατομικά.

Ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές

Μπορεί να μην υπάρχει προφανής αιτία των επαναλαμβανόμενων αποβολών. Κάθε απώλεια μπορεί να προκλήθηκε από κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς, οι γιατροί μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να καθορίσουν τι ακριβώς συνέβη σε κάθε περίπτωση.

Με πληροφορίες από tommys.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved