Πώς να μείνετε έγκυος αν έχετε ενδομητρίωση

Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να κάνουν παιδί.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να μείνετε έγκυος αν έχετε ενδομητρίωση

t

Bigstock

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο πυελικό πόνο, αιμορραγία κατά την περίοδο, επώδυνη σεξουαλική επαφή καθώς καθώς και να επηρεάσει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, περίπου το 40% των γυναικών με υπογονιμότητα έχουν ενδομητρίωση.

Δυστυχώς, αξιόπιστο μέσο πρόληψης της εμφάνισης ενδομητρίωσης δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα.

Η ενδομητρίωση επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Φαίνεται πως σε ποσοστό από 30% έως 60% των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση, η νόσος θα επεκταθεί.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγμός « δεν είναι εφικτό να εντοπίσουμε σε ποιες τελικά γυναίκες η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διάγνωση να γίνει έγκαιρα, ώστε να προχωρήσουμε στην θεραπεία το νωρίτερο δυνατό».

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης έχει ως αφετηρία τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, εκ του οποίου ενδέχεται να προκύψουν «ύποπτα» στοιχεία, που συνδέονται με τη νόσο. Ευρήματα, που μπορεί να ενισχύσουν την υποψία για ενδομητρίωση, σε μερικές περιπτώσεις προκύπτουν και από ένα υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, στο οποίο εντοπίζονται κάποιες κύστεις ή μορφώματα με χαρακτηριστικά ενδομητριώματος.

endomitriosi-kai-gonimotita.jpg

Ενδομητρίωση και γονιμότητα

Αν και η ενδομητρίωση και η υπογονιμότητα συνδέονται, οι περισσότερες γυναίκες με αυτή την πάθηση εξακολουθούν να είναι σε θέση να μείνουν έγκυες. Σχεδόν το 70% των γυναικών με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση μπορούν να μείνουν έγκυες χωρίς θεραπεία.

Για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση και θέλουν να μείνουν έγκυες (σύντομα ή στο μέλλον), συνιστάται να επισκεφτούν άμεσα έναν ειδικό γονιμότητας.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να έχετε ολοκληρώσει μια πλήρη εξέταση υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν άλλων ζητημάτων υγείας, όπως προβλήματα ανδρικής γονιμότητας που μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τη διαδικασία επίτευξης μιας εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει επίσης την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων, την κατάσταση των σαλπίγγων, την ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος, την κοιλότητα της μήτρας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Να θυμάστε, ότι οι επιλογές θεραπείας γίνονται πιο περιορισμένες καθώς μεγαλώνετε, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια έγκαιρα εάν θέλετε να μείνετε έγκυος.

Με πληροφορίες από το flo.health

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved