Εμβρυομεταφορά: Τι απαγορεύεται να κάνετε τις πρώτες ημέρες

Ποιες δραστηριότητες καλό είναι να αποφεύγονται μετά την εμβρυομεταφορά.

Νίκη Παπανικολάου
Εμβρυομεταφορά: Τι απαγορεύεται να κάνετε τις πρώτες ημέρες
Bigstock

Οι ημέρες μέχρι το προγραμματισμένο τεστ εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά είναι βασανιστικές.

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες ή και περισσότερες από την ημέρα μεταφοράς για ν΄αρχίσουν τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα να παράγουν αρκετή ορμόνη γνωστή ως ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος. Ένα πρώιμο αρνητικό ή ασαφές τεστ θα προκαλέσει μόνο πρόσθετο άγχος.

eksomatiki-kai-fisiologiki-sillipsi.jpg

Δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγονται μετά την εμβρυομεταφορά

Με την επιστροφή σας στο σπίτι μετά την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς και για το σύνολο των ημερών που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, θα πρέπει αποφύγετε μια σειρά από πράγματα, όπως:

Έντονη σωματική δραστηριότητα

Ενώ η ελαφριά άσκηση ενθαρρύνεται, είναι σημαντικό να αποφύγετε τις αυστηρές προπονήσεις, την άρση βαρών ή δραστηριότητες που μπορεί να καταπονήσουν το σώμα σας. Ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης ή αθλήματα με κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τα αρχικά στάδια μετά την εμβρυομεταφορά σας.

Αγχωτικές καταστάσεις

Το αυξημένο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα αλλά και την εμφύτευση. Ελαχιστοποιήστε λοιπόν καθετί που σας στρεσάρει δημιουργώντας ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον. Ασχοληθείτε με τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος.

Υπερβολική ζέστη

Η έκθεση του σώματός σας σε υπερβολική ζέστη, όπως καυστά μπάνια, σάουνες ή υδρομασάζ, πρέπει να αποφεύγεται. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμφύτευση εμβρύου. Αντ' αυτού, προτιμήστε ζεστά ή χλιαρά ντους.

endomitrio-spiral-kai-gonimotita.jpg

Κατανάλωση αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με μειωμένη γονιμότητα και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς.

Σεξουαλική επαφή

Μετά την εμβρυομεταφορά, είναι σημαντικό να απέχετε από το σεξ μέχρι να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης.

Φάρμακα

Για οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνο μπορεί να έχετε μετά τη εμβρυομεταφορά, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αποφύγετε τα αναλγητικά καθώς, την ασπιρίνη και γενικά τα παυσίπονα.

Με πληροφορίες από το fertilityanswers.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved