Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω δεύτερη εξωσωματική;

Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα πρέπει να μεσολαβεί μετά από κάθε προσπάθεια εξωσωματικής; 

Νίκη Παπανικολάου
Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω δεύτερη εξωσωματική;
Bigstock

Αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση καταγράφει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, δεν έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν, πολλών ζευγαριών είναι πότε μπορούν προχωρήσουν σε δεύτερη εξωσωματική. Πρέπει να περιμένουν πολύ ή λίγο;

Ιδανική απόσταση μεταξύ των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό της ιδανικής απόστασης μεταξύ των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ασθενούς, η γόνιμη υγεία του και η συναισθηματική του ευεξία. Επιπλέον, η απόσταση εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να εξαρτάται από το αν ο κύκλος θα ξεκινήσει από την αρχή (που σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε διέγερση των ωοθηκών και ανάκτηση ωαρίων) ή εάν υπάρχουν κατεψυγμένα έμβρυα από προηγούμενο κύκλο που είναι έτοιμα για χρήση. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική κατάσταση του ζευγαριού.

Ο γιατρός λοιπόν καλείται να εξετάσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους προκειμένου να προχωρήσει σε νέο κύκλο εξωσωματικής. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ορισμένες γενικές οδηγίες. Η τυπική απόσταση μεταξύ των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες αν δεν υπήρξε φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών και 3- 4 μήνες αν υπήρξε ( δηλ. 4 κύκλοι τον χρόνο).

apotixia-eksosomatikis.jpg

Γιατί είναι αναγκαίο το διάλειμμα

Μετά από έναν ανεπιτυχή κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ορισμένες γυναίκες είναι πρόθυμες να προσπαθήσουν ξανά κι άμεσα κι άλλες όχι. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών θεωρείται αναγκαίο για να επανέλθει η περίοδος αλλά και για να υποχωρήσουν τυχόν φλεγμονές λόγω των φαρμάκων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η φλεγμονή δεν προκαλεί ανησυχία όμως οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να περιμένουν να υποχωρήσει πριν ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Παράλληλα, το ζευγάρι έχει χρόνο να διαχειριστεί το στρες της αποτυχημένης εξωσωματικής κάνοντας ένα διάλειμμα για να χαλαρώσει.

Φυσικά, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας. Οι εξωσωματικές κοστίζουν και παρότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει συνολικά 4 προσπάθειες με 4 μήνες απόστασης μεταξύ τους, το ζευγάρι καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ένα σημαντικό ποσό για κάθε νέο κύκλο.

eksosomatiki-1.jpg

Προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, o γυναικολόγος θα εξετάσει τα αίτια που άλλοτε είναι προφανή κι άλλοτε όχι. Το σημαντικό για το ζευγάρι και ειδικά τη γυναίκα, είναι να μη χάνει τις ελπίδες της και αφού πενθήσει να προσπαθήσει να έχει μια υγιή καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει να τρέφεται σωστά, να παραμένει σωματικά δραστήρια και να ασχολείται με πράγματα που την ηρεμούν και την ευχαριστούν (γιόγκα, διαλογισμό, ζωγραφική, χορό, κ.ο.κ.)

Με πληροφορίες από azarh.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved