Η κατανάλωση γαλακτοκομικών επηρεάζει την ωορρηξία;

Πόσο σημαντικά είναι τα γαλακτοκομικά για τη γονιμότητα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών επηρεάζει την ωορρηξία;
Γαλακτοκομικά και γονιμότητα Bigstock

Γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα όπως και η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση γαλακτοκομικών σύμφωνα με μια παλιότερη αμερικανική μελέτη (Nurse's Health Study – 2007) το πλήρες γάλα φαίνεται ότι βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα. Συγκεκριμένα, μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Επίσης, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά παράγουν, με την κατανάλωσή τους, περισσότερα οιστρογόνα και συμβάλουν σε χαμηλότερες αυξήσεις του IGF1 ( αυξητική ορμόνη) σε σύγκριση με τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά επηρεάζουν την ωορρηξία;

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν τα γαλακτοκομικά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών. Εξετάζοντας τα στοιχεία, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών σχετίζεται με μια ελαφρά μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ωστόσο, αυτό δεν σχετιζόταν με μειωμένη ωορρηξία. Επίσης, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και προβλημάτων ωορρηξίας. Μάλιστα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ποτηριών γάλακτος την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στειρότητας κατά 70% σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση γάλακτος.

gala.jpg

Πόσο σημαντικά είναι τα γαλακτοκομικά για τη γονιμότητα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθά το σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Είναι επίσης πηγή ιωδίου γι΄αυτό καλό είναι να υπάρχει στη διατροφή σας για αρκετούς μήνες πριν μείνετε έγκυος προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι βιταμίνες Β2, Β12, βιταμίνη Α, χολίνη, ψευδάργυρος, μαγνήσιο και σελήνιο βρίσκονται επίσης στα γαλακτοκομικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Με πληροφορίες από το fertilitydietitian.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved