Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμότητα

Ορισμένα από αυτά είναι γνωστά, άλλα όμως όχι και τόσο.

Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμότητα
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης ενός ζευγαριού. Bigstock

Η γονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα ζευγάρια που θέλουν και προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία για την γονιμότητα που πρέπει να γνωρίζετε.

Όπως:

Ηλικία

Η ηλικία είναι αναμφίβολα σημαντικός παράγοντας στη γονιμότητα του ζευγαριού και μπορεί να αλλάξει δραστικά τις πιθανότητες σύλληψης.

Διατροφή

Η διατροφή μπορεί να μην επηρεάζει τη γονιμότητά σας όσο νομίζετε.Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία και ιατρικές μελέτες σήμερα που υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπογονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες.

gonimotita-zeugaria.jpg

ΔΜΣ

Το σωματικό βάρος επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών στις γυναίκες. Το υπερβολικό ή χαμηλό βάρος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή οιστρογόνων τα οποία είναι απαραίτητα για την τακτική ωορρηξία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερος από 18 ή πάνω από 32 σχετίζεται με προβλήματα ωορρηξίας και σύλληψης.

Ποιότητα σπέρματος

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δραστικές αλλαγές στον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων είναι μερικοί από αυτούς.

Στρες

Μελέτες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα ορμονών και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους όπως κι ένας Αντίστοιχα, ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα

Προβλήματα υγείας

  • Διαταραχή ωορρηξίας
  • Αποφραγμένες σάλπιγγες
  • Ενδομητρίωση
  • Ινομυώματα της μήτρας
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Νόσος πολυκυστικών ωοθηκών
gonimotita-kai-diatrofi.jpg

ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις)

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Ωάρια

Ενώ οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες γεννιούνται με το απόθεμα ωαρίων στη ζωή τους ήδη μέσα στις ωοθήκες τους. Ξεκινώντας με τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο, τα ωάρια απελευθερώνονται από τις ωοθήκες κάθε μήνα, προκαλώντας μείωση της προσφοράς ωαρίων με τα χρόνια.

Εάν σκέφτεστε να καταψύξετε τα ωάρια σας, η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι στα 20 ή στα 30.

Με πληροφορίες από το pfcla.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved