Είναι εφικτή η σύλληψη κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ωχρινική φάση.

Είναι εφικτή η σύλληψη κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης;
Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης παράγεται προγεστερόνη στο σώμα. Bigstock

Η ωχρινική φάση στην πραγματικότητα είναι το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Ξεκινά αμέσως μετά την ωορρηξία, διαρκεί 14 ημέρες και τελειώνει με την έναρξη της εγκυμοσύνης αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης παράγεται προγεστερόνηστο σώμα. «Η απελευθέρωση προγεστερόνης είναι αυτή που οδηγεί στην πάχυνση της επένδυσης της μήτρας ώστε να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωράριο», λέει η Melanie Bone, μαιευτήρας – γυναικολόγος και US Medical Director of Daye.

Αλλά η ωχρινική φάση και η προγεστερόνη δεν είναι σημαντικές μόνο για την εγκυμοσύνη. «Η προγεστερόνη είναι ζωτικής σημασίας για γερά οστά, υγιείς κύκλους ύπνου αλλά και το μεταβολισμό», προσθέτει ο Δρ Bone. Επομένως, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης για να βεβαιωθείτε ότι κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συμπτώματα της ωχρινικής φάσης

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ωχρινικής φάσης είναι τα ακόλουθα:

  • εναλλαγές διάθεσης
  • άγχος
  • κόπωση
  • φούσκωμα
  • ακμή
  • πονοκέφαλοι
  • ευαισθησία στο στήθος
ipogonimotita-episkepsi-se-eidiko-gonimotitas.jpg

Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης;

Μπορείτε πράγματι να μείνετε έγκυος κατά το μεγαλύτερο μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και η ωχρινική φάση δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Τεχνικά , ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, ωστόσο, μόνο μέσα στις δύο πρώτες ημέρες, καθώς ένα ωάριο που παράγεται κατά τη φάση της ωορρηξίας σας μπορεί να επιβιώσει μόνο για 12-24 ώρες», εξηγεί η Melanie Bone.

Εάν υποψιάζεστε ότι η ωχρινική σας φάση είναι πολύ μικρή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να καταστήσει τη σύλληψη πιο δύσκολη.

«Μια σύντομη ωχρινική φάση (λιγότερο από 11 ημέρες) μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης που ονομάζεται ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης (LPD), που σημαίνει ότι οι ωοθήκες δεν παράγουν αρκετή προγεστερόνη και η επένδυση της μήτρας δεν χτίζεται σωστά. Αυτό το ελάττωμα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή κάποια άλλα προβλήματα γονιμότητας », προσθέτει η γυναικολόγος.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved