Ο κοινός παράγοντας της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας

Η ηλικία της γυναίκας αλλά και του άνδρα επηρεάζει τη γονιμότητά τους.

Ο κοινός παράγοντας της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας

Πώς επηρεάζει η ηλικία τη γονιμότητα του ζευγαριού

Bigstock

Η ηλικία επηρεάζει την ικανότητα σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς μωρού τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ηλικία και γυναικεία γονιμότητα

Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που πρόκειται να έχει στη ζωή της. Καθώς μεγαλώνει τα ωάρια μειώνονται σε ποιότητα και ποσότητα. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας . Ενώ η καλή υγεία βελτιώνει την πιθανότητα να μείνει έγκυος και να αποκτήσει ένα υγιές μωρό, η ηλικία είναι αυτή που προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητά της.

Ειδικότερα, μια γυναίκα έχει 25-30% πιθανότητα να μείνει έγκυος κάθε μήνα έως τα μέσα μέσα της δεκαετίας των 20. Η γονιμότητα αρχίζει γενικά να μειώνεται μετά τα 30 – 35 έτη. Μέχρι την ηλικία των 40, η πιθανότητα να μείνει έγκυος σε κάθε μηνιαίο κύκλο είναι περίπου 5%.

Psychology, Depression Asian Young Couple, Patient Consulting Problem Mental Health With Psychologis

H υπογονιμότητα αφορά εξίσου τη γυναίκα και τον άνδρα.

Bigstock

Ηλικία και ανδρική γονιμότητα

Ενώ οι επιπτώσεις της γυναικείας ηλικίας στη γονιμότητα είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι και η ηλικία του άνδρα επηρεάζει εξίσου την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η ανδρική γονιμότητα αρχίζει γενικά να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 40 έως 45 ετών όταν μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος. Η αύξηση της ηλικίας των ανδρών μειώνει τις συνολικές πιθανότητες σύλληψης και αυξάνει τον χρόνο έως την εγκυμοσύνη (τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων που χρειάζονται για να μείνετε έγκυος) και τον κίνδυνο αποβολής και θανάτου του εμβρύου.

Τα παιδιά μεγαλύτερων μπαμπάδων έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας (αν και αυτό θεωρείται σπάνιο). Τα παιδιά με πατέρα ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού από τα παιδιά που ο πατέρας τους είναι 30 ετών και κάτω. Έχουν επίσης ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Με πληροφορίες από το betterhealth.vic.gov.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved